Камера на Живо от Центъра на Разлог

Плажът в Баня – на концесия

Заради инвеститорски интерес община Разлог направи първа стъпка за отдаването на концесия на 52-годишния минерален плаж в село Баня. Общинският съвет даде съгласие за провеждане на необходимите действия за строителството на „Център за активен отдих и плувни спортове“ в селището, в което има над 2000 места за туристи.

Снимка: Архив

Основният басейн е строен в далечната 1965 г., има още един по-малък, както и две сгради – съблекалня и тоалетна. Захранването на басейните с вода става от съществуващия в близост естествен минерален извор с термоминерална вода. Тя е с дебит 22 л/секунда и температура 60-61 градуса. Поради високата температура се налага водата да бъде охладена до 26 градуса.

Общината ще има и конкретни условия към бъдещия концесионер – да направи 4 басейна, да не строи хотелска част, учениците от общината да ползват през лятната ваканция безплатно плажа по време на инициативата „Плувно лято“. В момента има наплив на туристи в село Баня, но много от малките хотели и повечето от къщите за гости нямат собствени басейни. Налага се техните гости да ходят в минералните басейни на по-големите комплекси, но там цените са от 30 лв. нагоре.
Концесионерът ще има задължението за дългосрочно поддържане и управление на плажа. Това ще гарантира приходи за общината.

Източник standartnews.com