Камера на Живо от Центъра на Разлог

ПЛГ „Н.Й. Вапцаров“, гр. Банско, чества своя 70-годишен юбилей

В 107-та годишнина от рождението на поета Вапцаров, Професионална лесотехническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“-гр. Банско чества 70-годишния си юбилей. С факелно шествие, водено от духов оркестър, ученици, учители и гости на тържеството се отправиха към паметника на „Никола Вапцаров“. Кметът на Община Банско Георги Икономов и зам.-кметът на Банско с ресор туризъм – Александър Мацурев се включиха в шествието от двора на училището. Учениците от състав „Художествено слово“ при ПЛТГ „Н.Й.Вапцаров“-гр. Банско изнесоха колективен рецитал на стихотворението „Вяра“ на Вапцаров. Под звуците на духовата музика бяха поднесени венци и цветя от директорът на ПЛТГ –гр. Банско Димитър Баряков, кметът на община Банско Георги Икономов и зам.-кметът на Банско с ресор туризъм – Александър Мацурев,  доц. Мариус Димитров – декан на катедра „Горско стопанство“ на ЛТУ – гр. София, ученици и признателни граждани.

С тържествен концерт-спектакъл „Ние сме Вапцаровци“, в читалище „Никола Вапцаров“ – гр. Банско бе презентирана 70-годишната история на учебното заведение. Години, през които училището се е изграждало, развивало и утвърждавало като една от най-добрите образователни институции в областта. Презентация, на която редица вече бивши възпитаници на горския техникум споделиха  мили ученически спомени, трепети и признателност към своите учители и класни ръководители.

Градоначалникът на Банско Георги Икономов в поздравителния си адрес заяви, че „Това училище е част от нашата история, то е част от културно-образователната идентичност на Банско. Седемдесет години последователност и всеотдайност към бъдещето на Банско – бъдеще, разположено в пространството на два века, бъдеще, което ще очертае и пътя на славното ни училище в следващото столетие. Вярвам, че и занапред Гимназията ще предлага модерно обучение, с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда. Нека младите хора бъдат въоръжени с уменията, които да им позволят да разгърнат пълния си потенциал, защото тяхната утрешна реализация е най-доброто свидетелство за професионализма на Вас, хората, които ги обучавате.“

Не пропусна да отбележи и факта, че е дълбоко свързан със съдбата на това училище, като негов възпитаник и увери, че имат и ще имат неговата и на Общината подкрепа.

„Вярвам, че и занапред Гимназията ще предлага модерно обучение, с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда. Нека младите хора бъдат въоръжени с уменията, които да им позволят да разгърнат пълния си потенциал, защото тяхната утрешна реализация е най-доброто свидетелство за професионализма на Вас, хората, които ги обучавате“, допълни в словото си Икономов.

Своята 70годишнина техникумът по горско стопанство Банско посреща като утвърдено учебно производствено средище, подготвило хиляди добри ученици и отлични професионалисти в областта на горското стопанство и дървообработващата промишленост.

Училището упорито отстоява своето достойно място сред най-добрите професионални гимназии в своето направления. Към настоящия момент в ПЛТГ–гр. Банско се обучават 160 ученици в дневна форма на обучение, 28 ученици в самостоятелна форма на обучение, и според директивите на Лисабонската конвенция за обучение през целия живот, към момента в гимназията се обучават 34 курсисти по специалностите от направление ГОРСКО СТОПАНСТВО, след завършено средно образование.

„Твърдението, че Професионална лесотехническа гимназия –град Банско е училище от регионално, а защо не и от национално значение, е подкрепено от факта, че учениците и курсистите, обучавани тук, са от 21 общини на територията на Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка и Софийска области. В потвърждение на регионалната значимост на училището трябва да се отбележи, че то разполага с общежитие, което в момента се обитава от близо 90 ученици. Последните години усилията на Ръководството и на целия колектив са насочени преди всичко към повишаването на ефективността на учебните занятия, също така и подобряване на материално-техническата база, осигуряваща социално-битови условия, отговарящи на изискванията на съвременността“, гордо сподели директорът на учебното заведение.

Официални гости на тържеството бяха градоначалника на Банско Георги Икономов, зам.-кметовете на Банско Сашка Въчкова и Александър Мацурев, проф. Иван Илиев  – ректор на Лесотехнически университет –гр. София, проф. Милко Милев – зам. ректор, доц. Мариус Димитров – декан на катедра Горско стопанство, директорът на Гимназията по горско стопанство „Христо Ботев“ – гр. Велинград, директорът на ПГСГСТ „Никола Вапцаров“ – гр. Чепеларе, директорът на Земеделската професионална гимназия – гр. Сандански  и инж. Димитър Димитров – зам. директор на ЮЗДП. Музейни, читалищни дейци, бивши учители, ученици и служители на техникума, директори на училища, директори и служители на горски стопанства на територията на община Банско, също бяха сред представителните гости на вечерта.

Великолепният спектакъл, на който станаха свидетели всички гости се дължи на професионализма на Мъжка фолклорна група с ръководител Георги Гюмов, Женска фолклорна група „Пирински бисери с р-л Йордана Чорбаджийска, „Бански старчета“ с р-л Атанас Янчовичин, ТФ „Пиринско настроение“ с р-л Деси Баханова, ТФ „Силвана денс“, Клуб по спортна гимнастика „Любчо Солачки“ – Благоевград, Духов оркестър- Сандански и певицата Христина Маркова.

Директорът на ПЛТГ –гр. Банско Димитър Баряков, изказа искрена благодарност на целия колектив, педагогически и непедагогически, за ентусиазма и всеотдайността в организирането на изминалата вълнуваща и тържествена вечер.