Камера на Живо от Центъра на Разлог

Пожари и наводнения бушуват на Балканите, потоп в Гърция (видео)

Един човек загина от мълния, а румънски алпинист е изчезнал в планината Олимп, където температурата е паднала до нула градуса. Десетки наводнени автомобили, мазета, приземни апартаменти и пътища в района на Солун и Ситония, а също излезли от коритото реки, и огромни щети на земеделски масиви в Южна и Западна Гърция е равносметката от бурята, обхванала от събота вечерта до снощи южната ни съседка, съобщава БНР.

В курорта Порто Карас властите са евакуирали туристите в намиращия се там къмпинг заради придошлите води. Според Солунско радио чужди туристи – най-вече българи, сърби и други – са напуснали района на Халкидики. Черна гора поиска международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица. Местните власти обявиха, че ситуацията е критична, защото използването на авиация се оказа невъзможно заради силния вятър.
Не е напълно овладян и пожарът около хърватския град Сплит. Стотици пожарникари все още се борят с огнената стихия, която взе една жертва. Заради пожара е изключен главен далекопровод и много населени места са без ток и вода.

Две силни земетресения също бяха регистрирани тази нощ. Трус с магнитуд 6,4 разлюля Перу, но няма информация за щети и пострадали. По-рано земетресение с магнитуд 7,8 удари в северния Пасифик, между Алеутските острови на Аляска и руския полуостров Камчатка. Тревогата за опасност от цунами беше отменена няколко часа по-късно.

Източник blagoevgrad.eu