Камера на Живо от Центъра на Разлог

Половината свят все още не ползва интернет, проблем е дори покупката на мобилен телефон

www2Над половината от световното население все още не ползва интернет, според нов доклад на Международния съюз по телекомуникациии към ООН.

В момента 47,1% от населението на Земята има достъп до глобалната мрежа, в сравнение с 43% през миналата година, сочи статистиката.

Мобилните широколентови мрежи играят важна роля за разширяване на достъпа до интернет. През настоящата година те са обхванали 84% от населението на планетата, но броят на потребителите на интернет остава значително по-малък от броя на хората, които имат възможност за достъп до мрежата.

Докато разгръщането на инфраструктурата има решаващо значение, високите цени и други бариери възпрепятстват хората да навлязат в цифровия свят, се посочва в доклада.

Ръстът в използването на интернет е най-интензивен в развиващите се страни, но все още много хора там не притежават и не ползват мобилни телефони.

Южна Корея демонстрира най-високо ниво на свързване и използване на интернет, докато африкански държави като Нигерия, Чад, Гвинея-Бисау и Южен Судан са на дъното по тези показатели.

В някои страни покупката на телефон се явява по-непосилна задача за хората, отколкото достъпът до интернет услуги. Обичайно явление е жените, възрастните, необразованите, бедните и живеещите в отдалечени места да не ползват интернет, за разлика от мъжете, по-заможните, младежите и градските жители.

Източник TechNews.bg