Камера на Живо от Центъра на Разлог

Помните ли Мартина? 100 000 лева не стигат за нейна операция

4-годишната Мартина Юнчова от Банско се нуждае от нова операция, за да се възстанови напълно. Тя претърпя нелеп инцидент на 7 септември миналата година, когато погълна желатинова капсула и получи респираторни и сърдечни усложнения. Детето до този момент няма никакви здравословни проблеми. Но за зла беда и на него, и на семейството му, изпитото хапче попадна в трахеята, а не в хранопровода. Мартина изпадна в кома, веднага е закарана в реанимация в спешния център в Разлог, където дишането и сърдечната дейност са възстановени. След това е откарана в „Пирогов“ в София. Направеният ядрено-магнитен резонанс показва наличие на данни за хипоксична енцефалопатия.

Мартина по-късно е преместена за лечение в Турция. Момиченцето премина през тежка мозъчна операция в болница „Аджъбадем“

Тази интервенция стана благодарение на съпричастността и добрите сърца на стотици банскалии. Лично кметът на община Банско – Георги Икономов, се ангажира с кампанията за набиране на средства за лечението на тригодишното тогава дете, както и с обединението на жителите на планинския град. За кратко време банскалии събраха близо 70 хиляди лева.

След операцията момиченцето бе на рехабилитация в клиника „Левинщайн“ в Израел.

„Има подобрение в състоянието й. Това ни дава надежда. Ще я водим на периодични рехабилитации в Германия. Одобрени сме за операция в Москва за присаждане на стволови клетки, които ще бъдат взети от ръцете на дъщеричката ни. Но в момента има епилептично огнище, ще изчакаме да се потуши. Надявам се, че през септември ще бъдем в Москва за операцията. Трябват ни 100 000 евро, ние сме събрали половината – 100 000 лева“, разказа майката на момиченцето – Катерина Танева-Юнчова.

Тя благодари на всички дарители, които досега са помогнали за спасяването и възстановяването на нейната рожба. Вярва, че ще се намерят добри хора, които да ги подкрепят и за финансирането на операцията в Москва. За да продължи своя нормален живот 4-годишната й дъщеря Мартина. Защото

шансовете на детето за пълно възстановяване са много големи

Доказателство за това са други случаи на хлапета в нейното състояние, на които руските медици са помогнали и след това те са излекувани. „Нашите съграждани, а и не само те, ни дадоха много голяма вяра, защото отделиха сериозни средства за нашата Мартина. Семейство от Банско, което преди време загуби дъщеричката си, ни дари 100 000 лева от своята дарителска сметка преди време. Сигурна съм, че ще съберем необходимата сума и след 5 месеца ще бъдем в Москва за операцията“, каза още майката на Мартина.

През октомври миналата година и община Разлог се включи в благородната акция в помощ на Мартина от Банско. Това стана след успешната операция в Турция, когато бяха нужни пари за неговата рехабилитация в Израел. За целта разложани организираха благотворителен базар за малката банскалийка в центъра на града.

В целия град бяха поставени кутии, в които всеки можеше да дари

средства. В благородната кауза се включиха заведение и детски кът, които дариха половината от дневния си оборот, за да може Мартина да оздравее.
Само от благотворителния базар, който бе организиран в Разлог, бяха събрани 7633 лева за лечението на

момиченцето от Банско. Средствата бяха преведени за възстановяването на детето. Съдбата на Мартина развълнува хиляди жители на двете курортни общини. Благотворителната кампания първо тръгна в Банско, след това добри хора от Разлог се отзоваха и поеха благотворителната щафета. Стотици местни жители на Разлог, сред които и общинският кмет Красимир Герчев, си купиха сувенири и показаха съпричастност към съдбата на малката Мартина и нейното семейство.

Банковата сметка на майката на Мартина е:
BG96BUIB78371039070002, СИбанк, Катерина Костадинова Танева /Юнчова/.

Източник standartnews.com