Камера на Живо от Центъра на Разлог

Почиваме в понеделник, ако събота или неделя е празник

calendar2016Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя почивен ден ще е и понеделникът след тях.

Предложението е на Министерството на труда и социалната политика, което предлага промяна в Кодекса на труда, свързана с почивните дни по време на празници. Целта е да се прекрати сливането на празнични дни по Коледа и Нова година и покрай официалните празници като 1-ви и 6-и май, 6-и и 22-ри септември.

Така още за тази Нова година – 2-ри януари, който е понеделник ще е неработен. За да влезе в сила промяната от 2017-а, трябва спешно да се обсъди от социалните партньори, да се приеме от правителството и да се утвърди окончателно от парламента.

За този подход при почивните дни настоя бизнесът. Държавата също смята, че сегашната практика на „сливане на празници“, нарушава комуникацията на фирмите с партньори в чужбина и банките, както и че се увеличават разходите за работни заплати заради добавките за труд по време на празници.

Приема се и тезата, че практиката на отработване в съботните дни оказва негативно влияние върху работоспособността и води до нарушения при извънредния труд.

Източник BNews.bg