Камера на Живо от Центъра на Разлог

Почина легендарният боксьор Мохамед Али

mohamedaliЛегендарният американски боксьор Мохамед Али почина в болница във Финикс, предадоха световните агенции.

След 32 години борба срещу болестта на Паркинсон Мохамед Али почина на 74-годишна възраст

Али от дълги години страдаше от синдрома на Паркинсон, което му отне възможността да говори и го превърна в затворник на собственото му тяло.

Роден на 17 януари 1942 г. В Луисвил, щата Кентъки, като Касиус Марселъс Клей младши, той бе почти непобедим през 60-те години. С характерния си „танцуващ“ стил и светкавични юмруци – летя като пеперуда, жиля като пчела, както го описваше той – Али се бе обявил за „най-дръзкият, най-красивият, най-върховният, най-научният, най-умелият“.Но той също така казваше, че човек никога не бива да забравя откъде е дошъл и в какво наистина вярва.Мохамед Али е споделял, че влязъл в тренировъчната зала през 1954 г., след като му откраднали колелото и той ядосано казал на полицая, че иска да намери крадеца и да му строши главата, на което му отвърнали „Тогава по-добре върви да се научиш да се боксираш“.
Той стана първият боксьор в тежка категория, печелил световната титла 3 пъти.Спортът бе твърде тесен за неговата личност и той бе един от най-колоритните и интересни атлети на света. Али говореше открито против расизма и войната във Виетнам, смени името си с приемането на исляма.Дон Кинг, бившият му промоутър, каза пред Си Ен Ен, че днес не и трябвало да е ден на тъга, а на почит към ярката следа, която този велик спортист е оставил в историята.Али надживя съпругата си Лони Уилямс, с която се познават от малки. Той има 9 деца.Погребението ще бъде в родния му град.Американската армия на два пъти го обявява негоден за военна служба, защото имал IQ от 78 единици, но в крайна сметка му изпраща повиквателна на 28 април 1967 г.

След като отказва да се яви в казармата, той е лишен на следващия ден от световната си титла от Световната боксова асоциация.През юни същата година е осъден на 5 години затвор за отказ да изпълни военна повинност, на което Али отвръща: „Човече, аз лично нямам спор с Виетконг. Никой виетнамец не ме е наричал чернилка“.Али така и не попада зад решетките, докато обжалва и през 1971 г. Върховният съд на САЩ отменя присъдата. Кариерата му обаче замира за почти 3 години и половина, защото боксовата администрация отказва да му възстанови лиценза.

Източник Дартс Нюз