Камера на Живо от Центъра на Разлог

По-високи данъци за колите над 10 години, ново поскъпване на “Гражданска отговорност” от догодина

По-скъпи данъци за колите над 10 години. Идеята е част от данъчните реформи на кабинета, които получиха единодушно одобрение от правителството и социалните партньори, съобщава Нова тв. Ако проектът на финансовото министерство бъде приет, данък „автомобил” ще скочи още от новата година. Сметката показва, че за най-старите коли данъкът ще се увеличи с 30 %.

Най-сериозно данъчната реформа ще удари старите автомобили. Идеята е колкото повече са годините, толкова повече да са парите за общината. Данъкът ще бъде различен във всяка община и за всяка кола.

В момента новите коли у нас са малко над 150 000, за сметка на около 2 милиона и половина стари коли. Разчетите на финансовото министерство предвиждат отпадане на отстъпката за катализатор и бонус за колите с екостандарт над евро 4.

„Ще натоварят по-нискодоходните групи. Прави впечатление, че точно за 15-годишните коли увеличението е около 30%”, коментира Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

„Всичко, което е над 10 години, е в обхвата. Около 2,5 млн автомобили”, заяви Радосвет Радев, БСК.

Дебатите около бюджет 2019 обаче продължават. Горещият картоф остават максималните осигуровки и доходи. Патриотите например имаха идея за различни данъчни ставки и дори необлагаем минимум. Това обаче няма да се случи.

„Когато си в коалиция, когато си 1 към 33, нормално е да отстъпиш, признавам го, не го отричам”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.Промени се правят по отношение на данъците за жилища и имоти. От следващата година 50-процентната отстъпка за основно жилище ще се полага само ако то е единствено.

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще поскъпне, вероятно, с 10% от следващата година. От бранша смятат, че средната цена на полицата до края на 2018 г. за най-масовите модели автомобили ще се движи в рамките на 250-270 лв. Тъй като в тях влиза и отстъпка за посредника, ако хората купуват от брокери, сумата може да варира с 10-12% отгоре.

Допреди няколко месеца средната цена бе 200-210 лв. Скокът дойде, след като в доклад финансовият регулатор отчете

разлика от 60 млн. лева между приходи и платени щети След това дойде решение на съда, с което се разшири кръгът на хората, които имат право да претендират за обезщетения след катастрофи.

Магистратите увеличиха и давностния срок, в който могат да се предявяват исковете. Експерти изчислиха, че размерът на непредявени претенции може да стигне 1 млрд. лв.

Данните на КАТ за катастрофите през петгодишния период, за който давността за искове още не е изтекла, дават основание за такава прогноза. Компаниите в момента изплащат обезщетения по случаи отпреди 3 години, което означава, че на дневен ред са плащанията за пиковата откъм произшествия 2015 г. , когато жертвите са били 708 души и за които сега излизат съдебните решения.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Преди 10 г. сумите са били 30 хил. лв., сега вече са 100 хил. лв. Задължителната полица “Гражданска отговорност” трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач. Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките. Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак.

В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция – до 30 000 евро.

След лятото на 2019 г. нова методика ще свали цените за съвестните шофьори За тези, които правят повече нарушения, полицата ще е по-скъпа с до 350 лева “Гражданска отговорност” ще се изчислява по нова методика, популярна като системата “бонус-малус”.

Това обаче ще стане най-вероятно след втората половина на 2019 г. Целта е да се получи диференциация на цените, така че чрез тях да се стимулират съвестните водачи и да се санкционират тези с много нарушения. Според различни прогнози с въвеждането на системата ще поевтинеят полиците за добрите шофьори средно с 50-80 лв. В същото време тя ще оскъпи застраховките за тези, които често причиняват катастрофи, от 100 до 350 лв. Все още не са готови разчетите как това движение на цените ще се отрази на средната цена на полиците и дали ще спадне общият процент на застрахованите автомобили.

Източник blagoevgrad.eu