Камера на Живо от Центъра на Разлог

По времето на соца в училищата цареше ред и нямаше побоища

Съвременните ученици само знаят да се забавляват с телефоните си, да пушат цигари и да ходят на чалготеки. Често хокаме днешните деца, давайки им примери какви сме били ние навремето и колко подготвени за живота сме излизали от гимназията, напът за университета или избрана професия.

На фона на заливащите ни класации, в които днешните българчета са назад по знания, но много напред по наднормено тегло и тютюнопушене, вероятно сме прави, пише socbg.com.

Нека си припомним как изглеждаха учениците от времената на социализма. Чавдарчета и пионерчета задължително бяха пременени в бели ризи и със съответната синя или червена връзка. Гимназистите и учениците в техникумите – момичетата бяха облечени с престилки с бели якички и привързани коси, момчетата – в тъмносини костюми, бели или сини ризи, понякога с вратовръзка. Не като сега – с качулки и раздрани дънки. Имаше ред и дисциплина, образованието беше на ниво, а към учителите имаше респект. Сега в школата цари анархия, а побоищата са ежедневие.
Най-вълнуващите спомени от ония вълнуващи времена са манифестациите по случай 24 май. Те водят началото си още от времето на Цар Борис III, но най-организирани бяха честванията по времето на соца. Най-мащабните манифестации бяха в София, пред мавзолея на Георги Димитров, където партийният елит, начело с Тодор Живковq приветстваше „учащата се младеж”.