Камера на Живо от Центъра на Разлог

По пате на една мечта… (на разложки диалект)

Едно време с Илко , сино на Стоян градевецо се качих и с камионе отдееме в Джермания. Той по заявка, па я да вида коолко це разберем с немците в моабет. Оти унова време одих неколко патеве до Австрия , ма кат не знаем езико е калпаво фного, ем далаверата не става , ем те имаа за конь. Та затава зех а уча немски. За да се разберем убаво с тамошните иска език.

Отдееме с Илко , помотааме се по цалата Джермания еден месец , полафийме , поработийме в Хамбург. Ле си бех вече ”немец” разбрааме се да си разтоварим сами стоката от половината камион и да ни дада надница ! Демек тава ми беше пръвата западна надница в мое емигрантски живот. Заедно с Илко искарааме по некоа марка, мед за време оно. Тога въобще не ми е брумкало в тиквата , че там че е началото за гурбетчия Салеф, ма се кат се сета си ми стане ем чеф , ем леко носталгия ме граба по тоо интересен период от мое житейски пачь.

Минааме през Кьолн и неговата прекрасна катедрала, направо е чудна , почти на нивото на Миланската дека а водаа номбър уан. И накрее супрееме на юг , в Дармщат близо до френската граница . Ама преди тава да кажа че в Австрия не спреа швабите на границата да стегнем камионе , отии за них чисто нови наклатчи не са накладчи , шево от разложчи електрожен нее шев. Та така де, останааме неколко дена да се дотамани камионе по хевропейцки, мба. Там видееме кащата на Хитлер. На оне истинцкия де , не на наборо от крапата маала. Видееме се с еден футболист от Локото едно време, довен да ни е преводач , оти я с мое немцки само на бой налитахме с Илко зарад камионе. Абе , демек оттам почна исцело маата хевропейцка авантюра.

Та ка си бееме в Дармщат и камионе требуваше да го товараа чак след два дена , реших да ида до Лион и однеса еден подарък дека носех за еден българин, пратен от еден бачевец . Фного добър футболист и той на времето в Миньор Елешница. Бил с шурето му на времето да бере грозде по френската лоза и тоо българин им бил помогнал . И така , зех влако и се спустих в Лион. Посрешна ме човеко, подумааме си и ме води да преспа в едно общежитие за емигранти. Разкажа ми тава-унова и ми рече, че може да ми продължи ”визата”.

Знаем че едно време за да се иде по хевропа искаше виза. А да се извади виза и то дъга , повече от некой ден, та дори неделе беше абсурд. И човеко кат ми предложи месец, ми съгласих се , исках да вида кое-щее в толкова фалената , бела хевропа. И верно бела ми се виде , ласкава , надежна. В коф смисъл надежна !

За мене тога надежда беше, че таа държава връви по надежден пачь, пачь по който да се исправи цалата човешка снага на Земята. Пачь от който ние кривнааме 89 година. Та верувах я тога че французин връи в добрата посока щу ние зарежааме. Язък , днеска и там връи накриво, ма тога грееше неква топлина , надеждата ме буташе по пате.

Готово, на друзия ден ”визата” беше готова и можех да остана още барем месец . В последствие разбрах че тава не е виза ми започната процедура която дава право на престой. За момента тава беше достатъчно . Обадих се на Илко , разкажах му работата , рече че сам улаф и се разбрааме ако нещо на следващия курс да го срешна некаде по хевропата и да се прибера. Прибрах се след две години.

Останах я в Лион, поразкарувах се натука-натам в тоо красив град с две големи речи дека се вливаа в една, баш в градо. Поразгледах , подразбрах положението на людето и реших да остана и траса начин да се задръжа .

Едно време да се закачи некой в демократичното западно балонче беше бая трудно. Демек щее че рече тава ! Престой за известно време се нажда колай кее да стане , ма кат не ти даваа право да работиш редовно с договори , нее ич ич розова история. Затава се заех с тава най-вече след тава пръвото , учене на език , да наа начин за получаване на документи за редовна работа. Демек неква карта , лична с право на работа.

Две години трасих таа възможност и я найдех в Италия. Обиколих хевропа да наа кука да се закача без да спукам балоне. Беше зор , ма беше и интересно . Опитах фного от възможностите на емигрантския живот . Бая близо сам бил и до решетката. Абе сичко , абсолютно сичко е минало около мене. Живото на улицата си има отделни правила и да вирееш там иска бая ”компетентно” държание.
В самото начало, кога ми истече месецо с ”визата” , требуваше дида даа продължа в полицията. Ма кат незнаех език , един българин студент уш да дое с мене , не дойде ! Отидох и на гишето ме испадиа. Кажи тава, кажи унова , я гледам кат теле. Ай чао мусю ми вика ”кобрата”, така викааше на мадам от гише 13. Ми се , нема виза , нема документ . Надека ! Звъна некой а дое , я студенто , я некой българин. Имаше три четери в общежитието. Никой . Ми се , неволята дойде. Седнах на тротоаре пред полицията, отворих разговорнико и зех да уча думи, изречениа , нещо което да помогне в моабет с мадам 13 гише кобра . Каде два три часа учих , думи оле мале дака предполагаемо це исползваа в моабето и влизам па. От далеко маам с раце ”полека, полека мадам” и думам , на френски , я . Престави си . Пръвото изречение беше ”екскюзе моа мадам къ жъ ву деранж”…извинете мадам че ви притеснявам . Тя ме гледа увапано с отворена уста, май искаше да каже нещо, ма я без спирка маам тава щу бех научил … щее сам думал незнам, знам че ка ме гледаше зе да маа с раце да седна и почна да ме пита нещо . Я чул , не чул некоа дума дека бех учил преди минути и метах заучените изречения..И така накрее ми даде продължението на документо за три месеца напред. Зор беше най фного докато се разберем за бащино име на майка , ма еле и тава биде. Излезох и си рекох ”момко , ако искаш да седиш тука, иска научиш език”. На следващия пачь си думах оле мале с мадам и тя беше доволна. За некои тя беше кобра, за мене стана позната. Помогнах в последствие на бая българе да ”минаа” успешно през гише 13.

И така дойде нова година . Я останах в Лион некаде крее на септември , виш дати кои са били точно незнам , ма се вече беше връх нова година 1998. След цал ден продажба на вестници по кръстовището , вечерта сам седнал на центъро пред операта и си навивам качак да пална с горешко кафе. Така се препитавахме тога в Лион, с продажба на вестници по кръстовището или тръкане на стаклата на колите запрели на светофаре.

Тава с тръкането беше голем саир в началото. Даже полицията врътеше по два патеве на светофаре да запре на цръвено, та да и измием стъклото. Некои отворковци па слизааше и сами се чефааше да си измияаа и накрее да платаа некоа френска монета. Така беше, га монета, га две матахме в торбата и утрето па. Там беше и ”мястото на срещата” и ”масата” за обед и ”кръчмата” беше там , се на кръстовището. И не кое дее кръстовище ми на мосто на реката Рона , таа големата декаа знаем от училище. Дека извира от една мешка с ”брат и ” Рейн и дека тя фата надолу каа Средиземноморската френцка ривиера, па Рейн нагоре през Рурското та в Балтийско землище извива снага. На тава кръстовище е запечатан еден голем период от Лионската история на мое живот.

Сами си в тоо празничен новогодишен ден, вък , конь , лъв , щее ти фтекне , ма сами. Тежко е , тъжно , уморено , ама с надежда за добро , сус сила и надежда за утре. По едно време едни зеа да рукаа , сетне да пеяаа и да се връте в кръг кат на оро. Душицата подрипи , сърцето заигра и се роди мечта.

Мойте дружчи от Танцувия ненга да доведа тука в Лион оро да играме ! Дваесе години требуваа мечтата реалност да стане. Стана. Дойдеа и беше немислимо убаво. В Лион расотка наприиме , тука в Сент Етиен дека дом си найдех оро играаме . Мечтата маата биде. Да бех го рисувал ка ми сее искало, не така чеше дее мило , дружно, по човешки изживено и толкова успешно. Мечтите се збъдваа, мечтата е сестра на надеждата и неспирен двигател и живец.

Фрет знаете за турнето на Перун фуф Франция през октомври 2017 . Знаете че дойдеа въпреки драмата сполетела ги месец преди тава. Смъртта на Васко потресе цал еден град . Решението да дойдаа от една страна им прай голема, фного голема чест, а от друга и напраа джерои зарад силата на духо и кураже да дойдаа и испълнаа едно от последните негови желания. Тава турне , таа маа мечта се превърнаа в помен за добър приятел. Помен споделен и от френцузе. Немах фного възможнос да публикувам лично за таа една истинска човешка историа дека се пиша в Сент Етиен и Сент Шамон. По таа френска земя. Та мисла че преживеното , започнато още преди години в Разлог е задалжително и нужно да се види , чуе и сподели ! Да се пие от таа благотина е живина дека нема равна на никой лек ! Да се изживеяаа теквиа моменти са огромен заряд ем за душата , ем за телото човешко .Таквиа моменти са нужни на секой, но малко са тиа дека и живеяаа. Затава дори и споделени издаваа топъл заряд , който грее сърцата и дарява с радост душата на фрет. Ка се вика – от такова по-убуу , здраве му кажи .

Турнето има невероятен успех и овациите беа фного , почести големи има . Ама кат сенга , най-фного се цени аршине на публиката и последствията от изявите . За оценката на публиката че ве остаа да се обедите сами в публикациите . A че река само едно , нещо изключително ! След нащо съвместно концертно испалнение , на Перун и Мозайка. В града Сент Шамон , град некаде дваш триш като наше Разлог . Асоциацията организираща редовните сека-годишни фестивални празници в градо решава да създаде танцува фолклорна група ! Яко , фного яко признание за българино , разложенино и Фолклоро като цело. А то дава кураж и ражда нови мечти . Докато сърцето тупка мелодията на живото и душата игра неговия танц , човек не требува нинга да спира да мечтае.

Париж чека. Орото с Танцувия под Айфеловата е мазен, привлекателен блен.

Автор
Николай Кутлин