Камера на Живо от Центъра на Разлог

По-скъпа „Гражданска отговорност“ за нарушителите до края на годината

България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз. При системата „бонус-малус” цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” се определя от размера на щетите и това колко нарушения прави един водач – колкото повече нарушения на пътя – толкова по-скъпа полица, отбелязва Нова тв. Целта е до края на годината системата да заработи и у нас като се обединят данните на КАТ, Гаранционния фонд и застрахователите и по този начин ще се определи рисковия профил на всеки един шофьор.

По пътищата на Европейския съюз миналата година са загубили живота си 25 500 души. Според данните на ЕК – по брой загинали на един милион души за 2016 г. България е с най-много жертви – 99 загинали на 1 милион население. За сравнение – в Румъния са отчетени 97 жертви на милион население, а в Швеция – 3 пъти по-малко – 27.

Идеята е системата „бонус-малус” да дисциплинира шофьорите с изключително високи премии. Застрахователи изчисляват, че при средна цена от 170-200 лева – завишението може да е от 20 до 500% – т.е. 1000 лева.

У нас цената на застраховката основно зависи от кубатурата на двигателя, в кой град е регистриран автомобилът, както и от възрастта и опита зад волана на шофьора.
За да се сложи край на измамите – до края на годината и у нас трябва да заработи единната система „бонус малус”.

За да няма разминавания – данните на застрахователите, КАТ и Гаранционния фонд ще бъдат свързани. В обща система, която ще мери риска на шофьорите. От данните, които идват за нарушения и актове, застрахователите ще определят цената за всеки шофьор поотделно.

Така според броя на нарушенията джигитите на пътя могат да плащат с пъти по-скъпо от добрите шофьори. Крайната цел е по-скъпата „Гражданска отговорност” да дисциплинира нарушителите. И така инцидентите да намалеят.

След въвеждането на системата – щетите във Франция са намалели с 20%. Въпреки че е всеки ден на пътя -като таксиметров шофьор – Антоан Мартен обаче не вижда промяна.

Във Франция има интересно правило – жените плащат по-ниски застраховки от мъжете, тъй като се приема, че дамите са по-внимателни на пътя. У нас застраховката е по-скъпа в крайдунавските райони.

А за това, че нашите шофьори все повече карат по европейските пътища – застрахователите искат и европейски цени на полицата.

Въпреки заканите на застрахователите цената на полицата рядко тръгва нагоре, тъй като битката за всеки клиент между компаниите в бранша става все по-ожесточена.

Източник blagoevgrad.eu