Камера на Живо от Центъра на Разлог

Празнуваме Денят на бащата

Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, но у нас се чества на 26-ти декември, вторият ден от Коледа. Денят на бащата е празник, на който така да се каже се почита бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.
Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф– 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник. На църковния празник – Събор на Пресвета Богородица – денят след Рождество Христово 26 декември, се чества паметта на Свети Йосиф, на цар Давид и на Яков.
Международният ден на бащата е честван за първи път през 1909 година. Тогава, на деня на майката, Сонора Дод от Вашингтон, САЩ, си помислила колко е несправедливо само майките да имат свой празник и организирала такъв за своя баща. Традицията се разраснала и през 1924 година се превърнал в национален ден на бащата. От 1972 г. президентът Никсън го обявил за официален празник и оттогава се чества и по света.
Денят е обявен за официален празник в България от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. За първи път е отбелязан през 1997 г.