Камера на Живо от Центъра на Разлог

Празнуваме Деня на християнското семейство

dhsemeystvoДнес Православната църква чества празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство – един от дванайсетте Господски и Богородични празници, посветен на православната християнска младеж и семейство.

Храмов празник днес има благоевградската църква „Въведение Богородично”.

В Константинополската църква празникът е въведен през VII в. от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий XI през 1374 г.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година.

Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.