Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Преди много години, в една далечна галактика…“ Междузвездни войни навършва 39 години

Човечеството се е развивало с приказките. Всяка епоха създава свои приказни герои, които след време се превръщат в легенди. А тази приказка започва “…преди много години, в една далечна галактика…”

starwarssoldposter

Премиерата на първия филм от сагата “Междузвездни войни” може да се смята за революция в киното. Дата е 25 май 1977 година. Денят – понеделник. В киносалоните в САЩ тръгва “Междузвездни войни. Епизод IV – Нова надежда”. Всъщност, месеци по-рано започва рекламната кампания, която също има своят принос в небивалия успех, който филмът донася на режисьора Джордж Лукас и актьорският състав.
Епизод IV печели седем награди Оскар. Носи на създателите си зашеметяващите за времето си 461 милиона долара само от продажби на билети в САЩ. По-късно, когато филмът е пуснат по кината в света, тази сума набъбва до 800 милиона долара. Но филмът не е само приходи.

“Междузвездни войни” се превръща в културен феномен. Малцина са онези, които са гледали филма и не са останали поразени от визуалните ефекти, които в края на 80-те години на ХХ век все още се създават от майстори в киното, а не от компютърни технологии. Пред киносалоните се извиват опашки от чакащи за билети. Спомнете си кога за последно сте виждали такива опашки и ще разберете, защо сагата е революционна за киноиндустрията.

След огромният успех, който съпътства първият епизод от поредицата, режисьорът Джордж Лукас вече има достатъчно средства, с които да реализира и следващите филми от сагата. През 1980 година излиза “Епизод V: Империята отвръща на удара”, а още три години по-късно и “Завръщането на джедаите”. Трите филма превръщат Харисън Форд, Кери Фишер и Марк Хамил в звезди. Но изпълнителите на Люк Скайуокър и принцеса Леа решават, че им е достатъчно и насочват вниманието си към други проекти. Харисън Форд продължава със звездните си роли в киното.

16 години по-късно, през 1999 година, Лукас отново се връща към сагата. Този път с “Епизод I: Невидима заплаха” филмът “тръгва” отначало. В три последователни епизода новите звезди в “Междузвездни войни” показват историята, довела до онези фантастични приключения, за които ни разказва модерната приказка от 1977 година. И ще продължи да ни я разказва в тази галактика, и в наши дни.

Източник nakratko.bg