Камера на Живо от Центъра на Разлог

Предлагат ваканцията да е от 1 април, вместо от 3

Пролетната ваканция  да започне от 1 април, не е удачно системата да работи 2 дни след края на локдауна и пролетната почивка на учениците. А за нея има и национална традиция да започва от началото на месец април.

Това се казва в позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Оттам считат тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим за грешно педагогическо решение, което е взето по политически причини. Преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градският транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни, мотивират се синдикалистите. Категорични са, че образователните институции към момента остават възможно най-малко рискова зона. Според профсъюза по-удачен подход от тоталното затваряне  е предишният – за превключване онлайн при 30% болни ученици и служители.По данни на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина.

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

От профсъюза настояват отново да се отмени националното външно оценяване в 4. клас заради епидемичната обстановка – както това бе сторено миналата година. И обръщат внимание, че МОН мери само знания и пропуска други важни компоненти – възпитание и социализация, на които обучението в електронна среда нанася големи поражения.

Синдикалистите призовават още дейностите около предстоящите избори да не се обезпечават чрез делегираните бюджети на училищата. Имат предвид харчовете за  осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева, изчисляват от учителския синдикат.

Източник: marica.bg

Последвайте ни: