Камера на Живо от Центъра на Разлог

Преносима батерия на колела захранва всичко в къщата

Нови устройства за съхранение на енергия предизвикаха фурор в платформата за споделено финансиране на иновативни разработки Kickstarter. Компанията Bluetti лансира домашни системи EP500 и EP500 Pro, които могат да захранват електрически уреди и се зареждат както от слънчеви панели, така и от електрическата мрежа.

Домашните електроцентрали на Bluetti се радват на огромен интерес в Kickstarter
(снимка: Bluetti / Kickstarter)

На практика, това са преносими електроцентрали с елегантен и минималистичен вид, идеални за частни домове или мобилни жилища. За разлика от Tesla Powerwall, устройството на Bluetti е по-универсално. Хората могат лесно да го вземат със себе си, когато например са на излет сред природата.

За първи път Bluetti предлага функция за дистанционно управление на подобна система. С технология за свързване B-Lynk потребителите могат да наблюдават състоянието на батериите Bluetti EP500 и EP500 Pro и да ги персонализират независимо къде се намират през WAN или LAN. Не е необходимо да отиват до устройството, за да видят например оставащата мощност.Ако капацитетът от 5,1 kWh не е достатъчен, за да отговори на конкретните нужди, купувачите могат да си вземат две устройства и да ги свържат, като използват Bluetti Fusion Box за до 10,2 kWh мощност при изходно напрежение 240V.

Батериите са проектирани за 6000 цикъла на зареждане. Пълното зареждане от слънчевия панел отнема 5 часа, а от електрическата мрежа – 3 часа. Моделът Bluetti EP500 има мощност 2 kW (до 4,8 kW пикова), а EP500 Pro доставя 3 kW (до 6 kW пикова).

EP500 и EP500 Pro идват на цени съответно 3159 и 3799 щатски долара. Доставките на по-малката версия на преносимата батерия ще започнат през август, докато Pro моделът се очаква през октомври. Устройствата имат тригодишна гаранция, а срещу доплащане от 699 долара компанията дава петгодишна гаранция.

Само през първите 10 минути от появата на домашните електроцентрали в Kickstarter сумата на инвестициите надхвърли 1 милион долара, а към момента са събрани повече от 2 милиона долара.

Източник: technews.bg

Последвайте ни: