Камера на Живо от Центъра на Разлог

Продължава издирването на Боян Петров под Шиша Пангма

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

В 6:30 ч. тази сутрин местно време трима шерпи с трима китайски спасители са продължили издирвателните дейности, съобщи по БНР Деян Петков, част от екипа на Боян Петров в България.

По думите му времето на място е лошо, но не невъзможно за вървене.

„Времето не е добро, но те се движат, напредват, макар и бавно. Днес ще стигнат Лагер 1 и ще се опитат да се качат на Лагер 2“, каза Петров.

Засега няма да бъде използван хеликоптер в издирвателната акция, заради силен вятър, съобщи Петков. „Опитваме се, докато е лошото времето, да получим разрешение от китайската страна за навлизане на непалски хеликоптер на китайска територия“, допълни той.

Подобряване на времето се очаква след 12 май и евентуално тогава може да се облети теренът, каза още Петров.
Той потвърди, че вчера спасителите са достигнали до Лагер 1 и не са открили Боян Петров: „Ако днес не могат да стигнат до Лагер 2, ми казаха, че ще опитат да спят на Лагер 1, но пак е по тяхна преценка спрямо времето и ситуацията на място“.

Петков обясни, че всичко зависи от метеорологичните условия в планината.

„Ако времето позволява е съвсем възможно дори до ранния следобед да се стигне до Лагер 2. Тъй като днес времето не е хубаво, предполагам, че ако стигнат Лагер 2, ще бъде в много късен час“, каза той.

Според членове на унгарската експедиция, които са в базовия лагер, вятърът е със скорост 80 км/час, което прави придвижването изключително трудно.

Източник E79 News