Камера на Живо от Центъра на Разлог

Променят изчисляването на бала след VII клас

Коренна промяна в образуването на бала за прием в гимназиите след VII клас предвижда нова наредба на МОН. Приемът от догодина ще става вече не с оценки, а с точки, обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Така максималният бал за влизане в гимназията вече няма да е 36, а 500 точки. Промяната е заради изискването всички деца задължително за продължат в средно училище, дори да не са се явили на изпит поради болест например, защото от догодина вече в VII клас завършваш основно образование, обясни Стаматов. По новия закон основното образование ще се завършва след VII клас и кандидатстване след VIII клас вече няма да има. Тази година седмокласниците са 58 140, или с над 800 повече от миналата.

По български максимумът е 100 точки, удвоено по 2, по математика също. Взимат се и два предмета от удостоверението за завършен VII клас, като шестиците се приравняват на 50 точки и така максимумът става общо 500 точки. Петиците, четворките и тройките също ще се приравняват към съответните им точки. Учениците, които получат двойка на един от двата теста, ще участват в балообразуването само с оценките от училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително ще подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище, най-вероятно професионална гимназия. Същото ще се случи и с ученици, които са болни по време на изпитите или по някаква причина не се явят, пише “24 часа”.

Самите балообразуващи оценки се определят от приемащата гимназия и може да не са само български и математика. Тестовете по български език и математика остават същите. Тази година изпитът по български ще е на 19 май, а по математика на 22 май. Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни.Това вече ще става и електронно.

Източник blagoevgrad.eu