Камера на Живо от Центъра на Разлог

Протеин или гейнъри – кое от двете и защо

Стигна се и до заветния спор, дебат на чиято тема сме слушали/гледали във фитнеса. Ето защо тук, днес ще разрешим този спор веднъж завинаги и ще се знае занапред коя от двете хранителни добавки кога точно можеш да използваш и защо.За целта, за да е максимално разбираемо всичко, ще е добре да се проследи коя добавка как се прави (нещо кратко за всяка от двете). Така ще стане най-ясно защо едната я използваме в ситуация А, а другата – в Б.

Накратко за протеина

Протеинът със сигурност е една от най-разпознаваемите и желани хранителни добавки. Това, което го прави любим сред суплементите, на хиляди хора, това е невероятният вкус и малкото странични ефекти.

Белтъчините (основен макрос, който тялото ти само си набавя) са и една от най-основните хранителни добавки, която е изключително важна както за развитието на мускулатурата, така и за нормалното протичане на основните жизнени процеси на цялото тяло.

Нещо повече – протеините с основни заслуги за регенерацията на мускулатурата ви, т.е. те ни помагат да се възстановяваме бързо и безпроблемно. Мускулните тъкани са нещо, което се износва изключително много по време на тренировъчния процес, така че една нелоша подкрепа би била тубата протеин на рафта вкъщи.

Извод: Протеинът може да служи за покачване на ММ (мускулна маса), но все пак има и немалка поддържаща мускулите функция.

Да си дойдем на думата и да кажем нещо за групата гейнъри

Спортистите в залите споделят, че сред хранителните добавки, които осигуряват бързо набавяне на нужните дневни калории, групата гейнъри. Освен това добавките от този тип дават чувство за ситост и много послевкус.

Ако не желаете да се занимавате всеки път да готвите, но за вас приемането на точно определено количество калории е от изключителна важност, то гейнърите са отличен заместител. Разбира се, не е окей ВСЕКИ ПЪТ да заменяте питателната храна с шейк, но не е проблем да заместите веднъж-дваж в напрегнати, динамични ситуации.

Извод: Гейнърът е нещо, което е по-мощно от протеините, но истината е, че качва в тялото и мазно, а не само чиста мускулна маса.

В заключение

Протеин или гейнър – решава трениращият самостоятелно за себе си. Това, което е добре да подредиш в главата си, е свързано с желаните от теб физика и външен вид.

Хуаво е да се мисли навреме, за да не се налага да напасваш и адаптираш дозите ти гейнър в последствие. Не е добре, защото тялото ти няма да може лесно да привикне към хранителната добавка.

Последвайте ни: