Камера на Живо от Центъра на Разлог

Протестиращи нахлуха в македонския парламент, има набити депутати в разразилото се меле

Стотици протестиращи срещу „Албанската платформа“ в Скопие нахлуха в македонския парламент. След тях влезе и полицията. Има информация за бити депутати. Според главния редактор на македонското издание МКД – Александър Дамовски, който се намира в Събранието на Македония, са бити няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села.

Нахлуването на множеството стана минути, след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Македонските журналисти съобщават, че един от битите депутати е Зоран Заев. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че това е държавен преврат.

След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители.

За Джафери не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението „Беса“ и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120-местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че „парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание“. От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че „амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове“.
Протестите се организират от Гражданското сдружение „За единна Македония“ от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Преди време от Центъра за анализ на европейските политики (CEPA) заявиха, че Москва отваря нов фронт на Балканите с насочени усилия към засилването на македонската политическа криза, съобщава vesti.bg. Целта е не само да се намалят перспективите на Македония за влизане в НАТО и ЕС, но и дори още по-застрашително, Балканите да се превърнат в конфликтна зона, която изобразява слабостите на Запада, както и да се засили руското влияние в региона, пише Януш Бугайски.

Източник TrafficNews.bg