Камера на Живо от Центъра на Разлог

Протестът се разраства! Хиляди искат оставката на правителството

В 12.00 часа започна протестът пред сградата на Народното събрание. Недоволстващите искат оставката на правителството. Инициатори на протеста са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта ”Будилник”, Росен Миленов и Светослав Козлуджов. Той е под надслов ”Оставка, съд и смяна на системата”.

Събитието започна със скандирания „Оставка“ и „Мафия“. Част от протестиращите веят български знамена и скандират „Българи юнаци“.

Исканията са пряко да бъдат избирани хората, участващи в администрацията в страната, а също и те да могат да бъдат отзовавани.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях и са на мнение, че България трябва да се управлява по швейцарски модел.

Протестът ще се проведе между 12 и 22 часа и ще продължи три дни. Към столицата пътуват граждани от Франция, Белгия, Италия, Испания, Англия и Холандия.

На 26 септември протест ще има и пред централата на Европейската комисия в Брюксел, обявяват организаторите.

Полицията очаква провокации на днешния антиправителствен протест и затова засилва полицейското присъствие в центъра на столицата, съобщава БНР.Целият личен състав на Столичната дирекция на вътрешните работи е ангажиран да охранява София. Изпратени са и допълнителни части на „Жандармерията“. От полицията са категорични, че няма да допуснат ескалиране на напрежението.

Засилени мерки за сигурност са взети и за охрана на сградите, където днес има Ден на отворените врати. При необходимост, движението в центъра на София ще бъде спирано на определени места, обясниха още от СДВР.

Източник e-79.bg