Пълен обрат! Победа за българските шофьори в Брюксел? | Порталът на Разлог::Информационният портал на Разложката котловина
Камера на Живо от Центъра на Разлог

Пълен обрат! Победа за българските шофьори в Брюксел?

„Победа!“ и „Ура!“ викат шофьорите на площада пред Европарламента в Брюксел и развяват националните знамена на България и Румъния. Оказа се, че пакетът „Макрон“, който оспорват международните превозвачи, няма как да бъде приет от Европарламента.

Новината беше оповестена преди няколко минути от българския транспортен министър Росен Желязков. Протестиращите я посрещнаха с гръмогласни викове, скандирания и еуфория. Росен Желязков обясни, че пакетът е бил разделен на три доклада. Два от тях се отнасят за командироването и забраната на почивка в кабината. Тези доклади не получиха гласове в Транспортната комисия и няма как да влязат за гласуване в Европарламента.

Отпада и задължението на шофьорите да се връщат на всеки 4 седмици в родината си. Получи се така, че Транспортната комисия гласува, но през декември съветът на транспортните министри беше отменил това правило, обясни Росен Желязков. Вашият глас се чува в залата, обърка се министърът към протестиращите и разказа, че евродепутатът Петър Курумбашев е заседавал в комисията с жълта жилетка в знак на протест .Има ли тук българи, попита Курумбашев и площадът му отговори с гръмко „Да“. Има ли тук румънци, попита пак евродепутатът и му отвърнаха отново с мощно :Да“. Курумбашев развя двете знамена на Румъния и България и каза, че най-после се доказа, това, което пише на сградата на НС – Съединеннието прави силата.

Българските шофьори поведоха хоро на площада след като новината беше оповестена.

Еуфорията обаче не е споделена от част от шефовете на фирми, долетели до белгийската столица заедно с шофьорите си. Според тях още е много рано да се каже дали се е разминал най-лошият сценарий за родните превозвачи. Макар и да беше видимо въодушевен, министърът на транспорта Росен Желязков също показа, че е наясно, че битката тепърва предстои.
„България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент“, заяви пред протестиращите шофьори Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт, която подкрепи само един от трите доклада, свързани с подготвяните промени.
Стани част от новините с Razloginfo.eu и Razloginfo.com! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на support@razloginfo.com, razlogsp@abv.bg или като съобщение на Facebook.com/portalatnarazlog. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Порталът на Разлог не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в Razloginfo.com и Razloginfo.eu като свободен посетител или чрез регистрацията си в Razloginfo.com, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайтовете Razloginfo.com и Razloginfo.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Абонамент за новини
Изпрати новина!Стани репортер!


За реклама:support@razloginfo.com
Позиции в сайта
error: Content is protected !!

E-mail :
support@razloginfo.com
razlogsp@abv.bg

Телефони:
0885 250 440
0884 107 153