Камера на Живо от Центъра на Разлог

Първият български комуникационен сателит се подготвя за изстрелване в Космоса

Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България BulgariaSat-1 успешно завърши всички основни процедури за сглобяване и тестване в Space Systems / Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. Сателитът в момента се подготвя за изпращане до стартовата база в нос Канаверал.

Спътникът ще бъде разположен на орбита на 36 000 км над Земята, предоставяйки телевизионни и комуникационни услуги, покриващи Балканите и други европейски региони.

Преди да започнат подготовката за доставка, SSL и Bulgaria Sat техниците извършиха няколко окончателни проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира внедряването на соларния масив в нулевата гравитационна среда на пространството, окончателната интеграция и тестването на рефлекторите на сателита и други важни тестове.

“Изключително сме доволни от успешното завършване на всички тестови процедури и сега преминаваме към доставката на спътника до стартовата база. В момента сме на етап планиране на прозореца за стартиране. Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще предоставя телекомуникационни услуги на клиентите в България, на Балканите и в други части на Европа с повече канали с по-висока резолюция “, каза Максим Заяков, главен изпълнителен директор на Булсатком.
Сателитът ще бъде внимателно опакован в високотехнологичен, екологично контролиран контейнер, преди да бъде изпратен до стартовата база в Кейп Канаверал, Флорида. Контейнерът гарантира, че въздухът около сателита е свободен от частици и че температурата и влажността в контейнера са регулирани.

Когато сателитът пристигне в стартовата база, екипите на SSL, SpaceX и Bulgaria Sat ще работят заедно, за да го интегрират в ракета SpaceX Falcon 9 и да я зареждат с гориво. Веднъж лансиран от изстрелването на Falcon 9 на геостационарната орбита за трансфер, спътникът ще използва своите тласкачи, за да достигне българската позиция в геостационарна орбита. В рамките на 30 дни от пускането му, сателитът ще бъде готов оперативно да излъчва голям брой висококачествени телевизионни програми за крайните потребители.

Източник blagoevgrad.eu