Камера на Живо от Центъра на Разлог

Първи национален фолклорен събор край теснолинейката „С хора и песни край релсите тесни“

По случай 105 години от освободителните сражения над гара Аврамово и 80 години от преминаването на първия влак оттук – в първата неделя на месец август 2017 година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира на гара Аврамово първото по рода си мероприятие „Теснолинейно бягство от горещините”. Идеята за провеждане на събитието е любителите на планината, железниците и българското да се качат на теснолинейката и да си подарят един прохладен летен ден на най-високата гара на Балканите, подкрепяйки каузата за опазване и популяризиране на Родопската тясна железница. Над 100 души от цялата страна присъстваха на своеобразния празник, а под звуците на родопски гайди се извиха кръшни български хора.

Гражданско сдружение „За теснолинейката”е сформирано навръх 100-годишнината от раждането на идеята за построяване на теснолинейката Септември – Добринище, която се навърши през 2016 година. В него членуват хора с различни професия и възраст, но с една обща кауза – заедно да опазваме, популяризираме и развиваме най-високата жп линия на Балканите като местна необходимост и национално богатство.

Със своята вековна история Родопската теснолинейка, свързваща етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, е изиграла важна роля в развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. Тя е символ на традициите, българския дух и националната ни идентичност.

През 2018 година ние от ГС „За теснолинейката” решихме да поставим основите на една нова традиция – създаването на национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката, защото вярваме, че обединяването на обществото около дадена идея е най-правилният път към самосъхранението и предаването на традициите. По този начин се надяваме да привлечем за пореден път интереса на хора от близо и далече към теснолинейката, да ги запознаем с нейната над 100-годишна история и да им подарим един прекрасен ден между Родопите и Рила. Вярваме, че тази инициатива ще сближи миналото с младото поколение и ще даде надежда в настоящето за по-добро бъдеще на нашата нация, уповавайки се на народната култура и фолклора. Вярваме, че това е пътят към утвърждаването на най-чистите ценности, усвояването им от младото поколение и пренасянето им в бъдещето на нашия народ.
За доброто настроение на всички гости ще се погрижат над 20 колектива и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна, които ще участват напълно безвъзмездно за каузата да опазим и популяризираме теснолинейката! Всеки, който иска да участва, да ни пише! Подготвили сме Ви много изненади!

След Освобождението през 1878 година селищата от Якоруда на юг по долината на река Места остават под османска власт. През 1912 година избухва Балканската война, а първото сражение между българи и турци се провежда именно на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина. Десетки войници от 27-ми пехотен чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени.

Двадесет и пет години по-късно – на 12 декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на влак. Въвежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра. С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово. 

На 30 юли 1939 година на гара Аврамови колиби спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество Цар Борис III Oбединител. 

Очакваме Ви на най-високата гара на Балканите – 12 август 2018 година!