Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разлог се надига за водата си! Граждани се организират за протест срещу високата цена

Както писахме преди месец, прогнозно, 2.10 лева ще струва кубик разходвана вода там, където има и пречиствателна станция. За всички останали, които не пречистват отпадните води, цената ще е с 40 стотинки надолу или средно по 1,70 лева за кубик. Това е предложението, което предстои да бъде одобрено, или не, от регулатора – Комисията по енергийно и водно регулиране.

Това предложение пряко засяга жителите на град Разлог (както и на съседно Банско между другото) и затова във фейсбук групата „Да думаме на разложчи, фногооооо!“, от няколко дни, се надигна негодувание от нейни членове, които организират граждански протест.

Тръгна и анкета, за да стане ясно какво е мнението на разложани във връзка с това увеличение. Едва ли има човек, жител на града, който да приема тази цена. Затова и резултатите от анкетата бяха предизвестени, макар че броят на гласувалите е неоправдано малък, поне до този момент. От над 400 дали своя глас, 389 са изразили несъгласие с тази цена.

За да не е пристрастно написаното, трябва да се отбележи, че „Актуализацията всъщност не е в цената на водата, като животворна течност, а в услугата по водоподаване и отвеждане на отпадните води.“ Това е обяснението на директора на ВиК Благоевград преди месец. Добре, така да е. Но дали услугата по водоподаване изисква едни и същи ресурси, най-общо казано, навсякъде в областта? Както казват разложани: „Водата, около Разлог, тече отвсякъде“. Не е нужно да се изпомпва, не е нужно да се довежда от далеч. Но това казват местните. Компетентните, вероятно, са на друго мнение.Естествено, че цената е висока. Тя и досега беше такава, според много местни жители, които са запознати с довеждането на водата до домовете на хората.

Проблемът е друг и той трябва да бъде поставен ребром пред съответните институции. Защо трябваше Разлог, както, предполага се, и другите общини да преминат под шапката на ВиК-Благоевград? Кога това се е случило? Било ли е от полза за гражданите на Разлог тогава? А сега? Ако някой знае отговорите на тези въпроси, нека сподели. Нека веднъж завинаги да знаем истината, без увъртания, без недомлъвки и откровени лъжи. Вероятно е имало основателна причина за това или е съчинена такава за пред обществеността. Години наред всички ние гадаем и хвърляме някакви предположения в пространството.

Този протест трябва да бъде не само срещу високата цена на водата, а и с искания, по някакви „неведоми пътища Господни“, ВиК – Разлог да се отдели като самостоятелно общинско дружество. Каква утопия, нали? Ясно е, че това няма да стане с магическа пръчка. Трябва да се променя нормативната база, изцяло или частично, а това става мудно по тези географски ширини. Е, трябва и желание, от местните ръководни единици, за това отделяне. А, принципно, има ли такова? Или най-добре да си стоим в стадото, защото така по-трудно се забелязваме и не сме на мушката?

А и друг въпрос напира. Защо Кресна и Сандански отказаха да членуват в т.н. Водна асоциация? Вероятно имат основателна причина. 900 млн., както се твърди, е сума, която не е за изпускане.

Протестът на недоволните е насрочен за 11-ти ноември, неделя, от 12 часа и ще се състои на разклона за Благоевград. След като получи разрешение за провеждане, естествено.