Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разлог стана сватбена дестинация, австралиец и българка сключиха брак в града под „Събиците“

svatba1В сезонът на сватбите все повече жители на различни градове избират да сключат брак в Разлог заради красивата и тържествена церемония, която съпровожда този важен ден в живота на всяка влюбена двойка. Градът и района се превърнаха в предпочитана дестинация за сключване на брак от двойки както от цялата страна, така и дори от други континенти.
Преди години за своя сватбен ден в края на август французойката Фроли Шан Пердоне избра Разлог. Радослав Фичев, потомък на Кольо Фичето, каза „да” на своята дама на сватба в Разлог, а това лято младоженец от Австралия и неговата половинка си казаха заветното „Да“ в Разлог на церемония, организирана от Обредния дом в града.
Причината да изберат именно Разлог като мястото, където да дадат началото си като семейна двойка, за младоженците са уникалните и колоритни традиции, пазени и обичани от местните хора и предавани от поколение на поколение.
Обредникът Райна Рачева е човекът, който е бракосъчетала стотици звездни и съвсем обикновени двойки през годините . Тя разказва с огромно вълнение и емоция за организирането на брачните церемонии на хора, които идват в Разлог именно, за да се ….оженят. Привлечени от обичаи като „Захранване на младоженците от кума“, с кумовата блага баница, приготвена с орехи като символ на мъдростта, и много други.
Тук в Разлог работещите в Обредният дом изучават и търсят интересни подробности за този и други обичаи, за това как се изпълняват на церемониите и ги осъществяват с всички атрактивни моменти, както когато кумът на колене захранва младоженците, карайки ги ниско да се поклонят, краде се точилката на кума, като през последните години, привлечени от този атрактивен обичай, се включват десетки приятели на младоженците.
„Да извършиш едно бракосъчетание съвсем не е проста работа, като да изчетеш едни задължителни слова, пожелания и да обявиш „Можете да целунете булката“. Напротив, това е предаване на специално послание както към младите, решили се на тази изключително важно стъпка, така и към техните близки. Да успееш редом с вълнението, съпътстващо церемонията, да им предадеш и специални завети като този, че да сключиш брак е най-лесно…Да запазиш семейството след това е най-важното и същевременно трудно нещо“ , разказва обредникът Райна Рачева.
И докато за обреди и обичаи младите се връщат към традициите, то към възрастта за предприемане на тази важна стъпка има драстична промяна. Повечето младоженци, които се бракосъчетават в Разлог, вече са на възраст между 28-30 години, улегнали, с кариера, образование и осъзнали това, което искат от живота.

Източник pirininfo.com