Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разложката вода влачи здраво, буйна е, но все още мътна (обновена)

Извънредно заседание на местния парламент се проведе вчера в Разлог. Разложката вода е виновна за него. Буйна, но все още мътна, тя довлече проблеми и наноси, в иначе спокойните хортувания на подобни мероприятия. Дето вика един от присъстващите „там е топличко, приятно е и ни пеят приспивни песнички„. Само дето ранобудните петленца трудно заспиват.

Вече един месец няколко човека (буквално) се опитват да набият в канчетата на разложани, че се задават неприятности – преки и косвени. Ама, не! Иде Коледа, Старчевата, кой го е еня. Да не пищите януари?!

Та на заседанието решиха да наемат фирма, който щяла да прави техническа и икономическа обосновка за това, бива ли или не бива да се отделя Разлог в отделно ВиК дружество, както и прогнозна цена на водата. Знаем резултата от това проучване. Прочетохте ли вече този бизнес план? Не? Поне преамбюла? Жалко.

Ама „давайте вие предложения“. Хората ви казаха какво искат. Ваше задължение е да направите и невъзможното, но да се съобразите с исканията им. Не ги карайте те да решават проблеми, които са извън компетентността им. Вие сте с претенциите, вие обещавате, вие претендирате за способности да можете да управлявате цял град и община. Или това само за един месец се случва. Не си гълтайте граматиката, това ще се случва все по-често. Нетърпимостта вече наближава връхната си точка. И невъзможни неща няма. В казармата има един лаф: „Всичко може, само едно не може, ама и то може.“ Съобразете се с него!

Хората си зададоха въпросите. Правилните въпроси. „Примери като Кресна и Сатовча не ги интересуват. Решено е да похарчат грешни пари за консултации, но не и да чуят гласа на народа. Щели да инициират референдум след резултата от проучването. ЗАБАВЯНЕ е ключовата дума за мен.“, споделя Диана Аврамова в Да думаме на разложчи, фногооооо!

Мирише на референдум. Ако го има, той може да се превърне в генерална репетиция за изборите, през октомври, догодина. Вярно ли е, че не го искате? С такова впечатление са останали хората. Не искате да сте грешниците?

Днес Димитър Марков, един от инициаторите на броженията срещу увеличение цената на водата в Разлог, е провел разговор с кмета на община Сатовча – Арбен Мименов. Той е изразил искреното си учудване как така кметът и общинските съветници не подкрепят подетата кауза. Ето какво сподели Марков в Да думаме на разложчи, фногооооо! с малка редакторска намеса:

„Проведох разговор с Арбен Мименов, кмет на Община Сатовча. Община Сатовча е 19 000 а Община Разлог 22000. Та тоо човек ми сподели следното:

В Община Сатовча ще направи референдум за излизане от Асоциацията и създаване на Общинско ВиК. „Ние в Община Сатовча направихме анализ, БЕЗ ДА НАЕМАМЕ ФИРМА ЗА МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ, защото това ще бъдат грешно дадени пари. Имаме подкрепата на всички ОБЩИНСКИ. СЪВЕТНИЦИ! Аз поех инициативата за референдум, казва Мименов. На въпрос на Марков за активите на ВиК Благоевград, при отделяне той каза следното: „Ние си имаме техника, а плюс това не е нужно кой знае каква техника, нека да си я взимат. За хората в Сатовча цената е непосилна! Имаме две пречиствателни станции които са отдадени на ВиК Благоевград, но са си наши, споделя още кметът на Сатовча.

В Разлог ми се чини Пречиствателната СЪЩО си е наша! Той беше учуден как нас не не подкрепят Кмета и Съветниците! Пожела ни успех!“