Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разложки ученици бяха на обучение в полския град Сопот

Обучението е етап от реализирането на спечеления Европейски проект CODE-E /”Създаване на дигитална среда на обучение”/ по програма Еразъм+ , с координатор г-жа Йорданка Крънчева, старши учител по английски език. В него взеха участие шестокласниците Надежда Ушева, Борислава Кутларска, Петър Кирев, Благовест Гьошев, Тодор Боцев и техните преподаватели. Те защитиха името на своето училище като се представиха отлично в дейностите за обучение, преподаване и учене в гр. Сопот, Полша.

За обучението децата се подготвяха близо половин година като посещаваха Клуб по кодиране, финансиран от проекта под ръководството на г-жа Анна Панкова, старши учител по ИТ, г-жа Катерина Радева, учител по география и икономика и г-н Иван Мишков, учител в ЦДО. Учениците създаваха свои проекти, игри и анимираха комикси, използвайки платформата Code. org и програмата Scratch.

Благодарение на придобитите умения да кодират, децата успешно участваха в обучението по кодиране на музика в Полша , прилагайки програмата Sonic Pi . Възпитаниците писаха кодове по дадени ноти и генерираха музикално произведение, след което създадоха и своя собствена музика в Sonic Pi. В обучeнието участваха също учители и ученици от другите страни партньори – Полша, Турция и Италия.
Удоволствие за децата беше и участието им в интересни и забавни занимания /workshops /, които провокираха комуникативните им умения по английски език, артистичните, музикалните и спортните им заложби.
Срещата приключи с концерт, на който бяха представени създадените от учениците музикални композиции. Под звуците на кодираната музика се преоткриваха други култури и светове и се създадоха нови приятелства.