Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разпети петък е, минаваме три пъти под масата за здраве

На Велики петък или както е известен за повечето хора Разпети петък, се смята за най-тежкия и най-тъжния ден според християните по цял свят. Именно тогава Божият син Исус Христос е разпнат на кръст, за да изкупи греховете на хората. На този ден храмовете извършват символично опелото му.
Според поверията, вярващи ходят на черква и минават три пъти под масата за здраве, след което се целува разпятието. Според легендите, ако християните се заклещят минавайки под масата, то това значи, че са грешници.
Постът на Разпети петък е най-строгият от цялата седмица. Според някои предания на  този ден не само не се яде, но не се пие дори вода. Според баби и дядовци на този ден пиле не пее и гнездо не вие, защото човечеството е обрекло на смърт Божия син.
На този ден не се върши никаква работа.
 На днешния ден Исус Христос изтърпява кръстните страдания, пострадва за всички нас и съответно умира. Слиза в преизподния ад, откъдето освобождава душите на старозаветните праведници, отваря царството небесно и с възкресението си отваря рая и за всички нас.
На Велики петък през деня не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски часове. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Християните се покланят на Плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.