Камера на Живо от Центъра на Разлог

Расте търсенето на естетични процедури при мъжете

Все повече мъже се интересуват от естетичните процедури

• за последните 5 години естетичните процедури за мъже нарастват с повече от 40%;

• най-популярни сред мъжете в България са лазерната епилация и козметичната грижа за лицето;

Глобалният пазар на естетични процедури за мъже ще нараства стремглаво до 2021, с годишен темп от над 7%, показват данни от проучванията на агенцията за анализи Technavio. Към 2016 г. обемът му е оценен на 2 324.34 млн. долара, а се очаква в следващите 5 години да нарасне с още 961.47 млн. долара или с над 40%.

В световен мащаб при мъжете се наблюдава ръст от 50% на поставяне на ботокс, 40% на минимално инвазивните процедури и 230% при поставянето на дермални филъри с хиалуронова киселина.

Българският мъж също се интересува от естетични продукти и услуги. Най-често това са млади мъже между 25-45/50 години, с доходи над средните, добре образовани и от различни социални кръгове.

д-р Росица Денчева от естетична клиника REVERSE споделя, че масово мъжете идват в клиниката с конкретен дерматологичен проблем, но са все по-отворени да получат допълнителна информация за естетични процедури.
„Най-популярна сред мъжете е лазерната епилация и козметичната грижа за лицето – специализирана процедура, която от една страна подпомага козметичната грижа, а от друга е допълваща при лечение на акне, разширени капиляри, фини линии и бръчки. От инжекционните терапии най-често се правят ботокс, филър или мезотерапия/плазмотерапия. Когато веднъж се доверят и започнат да правят подобен тип терапии, мъжете са склонни напълно да следват съвета на лекар и да продължат с инжектирането и на други продукти“- допълва тя.

Ако преди 10 години мъжете не сa се интересували от естетични процедури, днес 20% се възползват от услугите на дерматолозите. За разлика от жените, мъжете не се интересуват от попълването на бръчките, колкото от това да имат стегната и добре изглеждаща кожа.

Общите тенденции в естетичната дерматология са в посока естествено излъчване.

Целта е всички естетични процедури да стават все по-безопасни и да не нарушават ежедневието на пациента. В повечето случаи се прилагат комбинирани терапии, които ще са насочени конкретно към проблема, който трябва да се реши.