Камера на Живо от Центъра на Разлог

Революционно! Смарт обувки „Sneakairs” ще ни помагат да опознаваме нови градове с лекота (снимки)

Авиокомпания еasyJet разкри прототип на смарт обувки – наречени „Sneakairs” – които със своята вградена технология могат да помагат на потребителите да опознават нови градове с лекота, същевременно разглеждайки и възприемайки заобикалящата среда, без да се губят.

easyJetobuvki1

Революционната умна обувка, показана по време на събитието “Barcelona Street Project” в едноименния град, е снабдена с технология, която се свързва чрез Bluetooth с приложение за смартфон и посредством GPS на телефона, насочва пешеходеца накъде да върви, задействайки малки вибриращи датчици в обувката.
Вграденото в обувката устройство предава инструкции на потребителя чрез интегриран миниатюрен Bluetooth модул с ниска консумация на енергия, който позволява свързване с всеки един смарт телефон на пазара. Системата е разработена за отчитане на близостта на потребителите до кръстовище чрез GPS позициониране. След това, тя предварително знае каква посока да поеме и приложението изпраща вибриращ сигнал до съответния крак, за да насочи потребителя по маршрута му. В допълнение, детектор „погрешен завой“ и преизчисляващи маршрута функции са включени, така че ако даден потребител се загуби или доброволно желае да напусне трасето, системата ще бъде способна да го насочи обратно в правилната посока към крайната дестинация.

Технологията може да помогне на туристите да опознават забележителности, без да използват карта или телефон за упътвания. Прототипът Sneakair на еasyJet може да бъде разработен за в бъдеще за закупуване от пътниците по време на полет.

Допълнителна информация за SNEAKAIR

Прототипът Sneakair е революционна смарт обувка, която се състои от система за навигация на базата на вибрационни импулси, и която помага на потребителите да изследват нови дестинации с лекота. Тя работи чрез вибриращ модул във вътрешността на обувката, който предупреждава ползвателя за посоката на движение и така премахва необходимостта му да се допитва до телефон или до традиционна карта за упътване.

Устройството

Вграденото в обувката устройство предава инструкции на потребителя чрез интегриран миниатюрен Bluetooth модул с ниска консумация на енергия, който позволява свързване с всеки един смарт телефон на пазара. Устройството съчетава много ниска консумация на енергия и оптимален обхват и устойчивост на смущения за използване във всяка среда. Използвана е електроника, за да се интегрира вибрационен мотор, подобен на тези, наблюдавани при сегашните смартфони.

Приложението

Оригинална  iOS система е разработена, за да се оптимизират изискванията за енергия на мобилните телефони. Структурата на приложението има две основни части:

  • Синхронизационен модул и устройство за управление
  • Навигатор за пешеходци

Google Maps и Google Maps Directions API са използвани за навигатора за пешеходци. Системата е разработена за отчитане на близостта на потребителите до кръстовище чрез GPS позициониране. След това, тя предварително знае каква посока да поеме и приложението изпраща вибриращ сигнал до съответния крак, за да насочи потребителя по маршрута му.

В допълнение, детектор „погрешен завой“ и преизчисляващи маршрута функции са включени, така че ако даден потребител се загуби или доброволно желае да напусне трасето, системата ще бъде способна да го насочи обратно в правилната посока към крайната дестинация.

Приложението е подготвено да работи във фонов режим, за да могат потребителите да съхраняват своите телефони в джоба си, без да е необходимо да се следват указанията на екрана.