Камера на Живо от Центъра на Разлог

Референдум имаше ли, нямаше ли?! Депутатите си оставиха тлъстата субсидия

parlaГодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно закона за политически партии, остава в размер на 11 лева.
Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Законопроекта а държавния бюджет за 2017 година, предава „Дир.бг“. Текстът бе приет със със 71 гласа „За”, 10 – „Против” и 21 – „Въздържал се”.

Депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров предложиха размерът на субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да не може да надхвърля сумата от 1 600 000 лева за година.

Предложението им събра обаче едва 30 гласа „За” и не залегна в бюджета за 2017 година.

Според Петър Славов подобен лимит е разумен, защото ще ограничи партиите да получават средства в изключително висок размер, които често се харчат за неполитическа дейност.

Мартин Димитров изтъкна, че в бъдеще е възможно партия да спечели 3 млн. гласа на избори.

Това са 33 млн. лв. на година. Какво ще ги правят тези пари. А може и да е партия, която за първи път се явява на избори, коментира депутатът от РБ.

Преди дни на президентските избори се проведе и референдум, иницииран от Слави Трифонов, на който един от въпросите бе за субсидиите на партиите. Над 80% от гласувалите на референдума подкрепиха те да паднат до 1 лв. на глас.

Веднага след изборите премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще предложи въобще да няма субсидии.

Източник BNews.bg