Камера на Живо от Центъра на Разлог

Рио 2016 потегли от „Маракана“! Светът вече е олимпиада (видео)

rio2016otkrbgРио 2016 тръгна точно в 20 ч. местно време, два часа след полунощ у нас. Светът вече е олимпиада! За първи път олимпийците на планетата са събрани в Южна Америка. В Рио де Жанейро, Бразилия, участват 10 500 спортисти от 207 страни.

Бразилският ветеран маратонец Вандерлей Кордейро де Лима, който е бронзов призьор от олимпиадата в Атина, запали олимпийския огън. Тенис легендата Густаво Куертен внесе горящия факел на стадиона.

Изпълняващият задълженията на президент на Бразилия Мишел Темер обяви Олимпийски игри 2016 за открити.

Пищна, изключително колоритна церемония, даде старт на Олимпийските игри на може би най-известния стадион в света – бразилския „Маракана“. Близо 6000 самба танцьори, музиканти, акробати бяха в началото на четири часа шоу – съпътствани от цветна светлина и лазерно шоу с много специални ефекти.

Знамето на Бразилия на стадиона вдигнаха полицаи по опазване на околната среда. Виртуалните ефекти се прожектират на един от най-големите екрани, използвани на церемония по откриването.

Изключително шарен спектакъл, гъмжащ от цветове, а истински потоп с огромна океанска вълна заля сцената.

„Маракана“ стана и моден подиум. Супермоделът, бразилката Жизел Бюндхен, шества по 128 метра подиум на стадиона. Жизел дефилира в уникална рокля и под съпровода на песента „Момичето от Ипанема“ на Том Жобим.

Церемонията започна с танц за добре дошли, който завърши с появата на символа на мира. Последва танцът, символизиращ раждането на живота, след което бе отдадена почит на индианското наследство на Бразилия и развитието на бразилската цивилизация. Показана бе миграцията на различните етноси, които са неразделна част от страната днес.

В следващия откъс, озаглавен „Метрополис“, показа създаването на модерните мегаполиси. Последва и интересна препратка към поп културата, която извира от бедните квартали – фавелите.

В един момент забавлението рязко спря и бе обърнато сериозно внимание на глобалното затопляне. Организаторите показаха, какви са заплахите, ако температурите продължат да се повишават със същия темп. Така бе даден старт и на кампанията за засаждане на нови дървета, като всяка делегация ще получи семена от различен вид.

Час след началото на церемонията по откриването започна шестването на отборите. За първи път има и тим на олимпийците – бежанци, които дефилираха преди домакините от Бразилия. Това са мигранти от различни националности, живеещи в Европа, като те ще се състезават под олимпийския флаг.

Точно в 3,08 ч. наше време на „Маракана“ излязоха българските олимпийци, водени от знаменоската ни Ивет Лалова. 51 състезатели от България влизат в надпреварата в 15 дисциплини.

Бразилско нововъведение се опитва да ускори най-разтегливата част на церемонията – дефилирането на отборите. Специални „викачи“ подканят да се ускори темпото.

Кой ще запали Олимпийския огън бе най-задаваният въпрос. Едно беше ясно – със сигурност няма да е великият Пеле, отказа вече окончателно в последните часове преди старта.

Бразилската и световна футболна легенда не участва в церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Причина за отсъствието на световния шампион отбор най-вероятно са болки в бедрото, които са го обездвижили.

„Не съм способен да участвам чисто физически. Налага се да пропусна церемонията, въпреки че винаги съм се старал да не разочаровам моето семейство и бразилския народ“, написа 75-годишният Пеле в обръщение към целия свят.

Пеле беше опериран на два пъти в областта на бедрото през последните години и по всяка вероятност това е причината той да не присъства на церемонията. Легендарният нападател обаче не пожела да разкрие дали това е истина.

Отлив има и на официалната трибуна. Само 45 държавни и правителствени ръководители присъстват на церемонията по откриването, далеч по-малко от очакваните от организаторите.

Без да има бойкот на някои държави, както в Сочи преди две години, числото е по-малко в сравнение с последните три олимпийски игри. В Пекин през 2008 г. присъстваха 80 президенти и премиери, в Лондон през 2012 г. – 69, а на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014 – 50 при значително по-малко участващи държави.

Игрите за първи път в историята са в Латинска Америка, но от страните на континента само лидерите на Аржентина и Парагвай са потвърдили, че ще дойдат. Китай пък прати вицепремиер, въпреки близките си търговски връзки с Бразилия.

Френският президент Франсоа Оланд, чиято страна кандидатства със столицата Париж за домакин на олимпиадата през 2024 г, обяви лично присъствие. Делегацията на САЩ пък се води от държавния секретар Джон Кери.

Няма я и Дилма Русеф – деликатно отказа да е на церемонията, след като беше временно отстранена преди дни от поста след импийчмънт и Бразилия има изпълняващ длъжността президент – досегашният вицепрезидент Мишел Темер.

Българският президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов последваха тенденцията и заедно с много други държавни глави отказаха да пътуват до Бразилия за Игрите.

Два дни преди церемонията по откриването на Олимпиадата организаторите обявиха, че 1,3 милиона билети остават непродадени, което е сигурна индикация, че Игрите в Рио ще бъдат значително по-слабо посетени от предишните в Лондон преди 4 години.

Олимпийският огън пристигна в Рио де Жанейро с ветроходна лодка. Кметът на града Едуарду Паесу прие факела на церемония в акваторията на залива Гуанабара от бразилски състезатели в олимпийския турнир по ветроходство.

В последните три дни преди откриването на Игрите огънят премина по улиците на града-домакин. В щафетата в Рио де Жанейро се включиха 600 души, които изминаха общо разстояние от 90 километра.

Източник Vsekiden.com