Камера на Живо от Центъра на Разлог

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

„Ангелите пеят, архангелите пригласят, херувимите хвалят, серафимите славословят, всички празнуват, виждайки Бога на земята и човека на небесата.“ (св. Йоан Златоуст)

Обични в Господа братя и сестри, духовни чеда на богохранимата Неврокопска епархия,
И тази година всемилостивият и човеколюбив Бог ни дарува духовната радост „с едни уста и едно сърце“ да посрещнем и да възпеем раждането на предвечното Слово, въплъщаването на второто Лице на Светата Троица, идването в света на Богочовека Господ Иисус Христос. Отново ставаме свидетели на безграничното Божие човеколюбие, на безпределната Негова любов и снизхождение, на чудния Му Промисъл за спасение на подложеното на тление и смърт Негово творение.
В богослужебния живот на светата Православна Църква времето се превръща във вечност, всяко пространствено разделение е преодоляно, а всички ние сме съединени в едно Тяло, чийто Глава е Господ Иисус Христос. Миналото се живее като настояще, а бъдещето вече се е сбъднало. Защото от мига, в който нашата грешна земя беше споходена от своя Творец и Спасител, онзи свещен миг, в който „Словото стана плът“ (Йоан 1:14), ходът на човешката история беше изменен. Вечността влезе във времето, а ние получихме възможността да станем нейни наследници.

„И не търсѝ да научиш как; тъй като там, където Бог иска, там природният закон бива побеждаван. Той желаеше, можеше и направи това, което искаше. Слезе долу на земята и спаси човека“, казва св. Йоан Златоуст.

Източник blagoevgrad.eu