Камера на Живо от Центъра на Разлог

Само за 12 земни мисии на Луната вече има „лунно бунище“ от 200 тона

На повърхността на Луната се събират отпадъци, които възлизат на около 200 000 кг и са оставени по време на кацанията на хора или космически апарати от Земята. Предметите, които замърсяват повърхността на Луната, варират от космически апарати до изолационни одеяла и използвани мокри кърпички.

Учените са изчислили, че връщането на астронавтите ще е по-евтино и по-лесно, ако част от оборудването се остави на Луната. Боклукът, оставен при кацания на апарати без хора в тях, допринася за замърсяването и образува нещо, което може да се нарече лунно бунище. Рутинен начин за приключване на изследователски мисии е апаратурата да се разбие в повърхността на Луната, което означава, че над 70 апарата и техните части са разпръснати там.

Не само лунната повърхност е засегната. Учените посочват, че боклук има и на Венера и Марс. Освен това, значително количество боклук обикаля в земна орбита и в открития космос.

След 1957, когато е поставено началото на човешкото изследване на космоса, са изтреляни огромен брой сателити, които кръжат в земна орбита. В момента около Земята обикалят 4600 сателита, заедно с над 14 000 парчета от изстреляни ракети и друг космически боклук. Според учените, космическият боклук, който се състои от излезли извън контрол космически станции, ракетни отломки, остарели сателити и изгубени инструменти на астронавти, съставя около 95% от материала, който обикаля в земна орбита.
Според данни на Space-Track, най-голям дял в космическия боклук имат САЩ, следвани от Русия и Китай. Основният проблем с космическия боклук е скоростта, с която той се движи. Тя достига 36 000 км/ч и дори малки парчета отпадъци биха могли да проникнат в действащи космически апарати и да ги повредят.

За да избегнат сблъсъци на боклука с новите космически апарати, наземните станции следят по-големите отломки. Има и планове за международни действия в посока изчистване на боклука и спиране на замърсяването.

Източник: Interesting Engineering

Превдо и редакция: „Нова Вест“