Камера на Живо от Центъра на Разлог

Светли понеделник е! Търкалят се яйца за плодородие и се играят хора за здраве

След Великден от днес започва Светлата седмица. През нея не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Великден продължава три дни – неделя, понеделник и вторник.

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици – Св. апостол Тома.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После апостолите му казали: „Видяхме Господа“, но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани („Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам“). Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен Тома.

Осем дни по-късно апостолите отново се събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил. Св. Тома видял раните на Спасителя и станал един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е „празна“ откъм работа – в седемте дни не се работи. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден на Великден, наречен разтурни или разметан понеделник, младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция е предпазно магическа.

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Поздравът „Христос Воскресе“ се спазва 40 дни.
Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл.

Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите,

във вторник и сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей.

Източник epicenter.bg