Камера на Живо от Центъра на Разлог

Световно в пустинята. Какво ще е това чудо Катар 2022?

Най-хубавото на Световните първенства по футбол е, че са през четири години. Това прави магията. Дългото очакване и нетърпението да ги гледаме. Не е като да броиш головете на Меси, Роналдо и Неймар всеки уикенд в мрежите на знайни и незнайни вратари-клетници.

Преглътнахме Мондиал в ЮАР, видяхме чудесен такъв, напук на черните прогнози в Русия, а сега идва световно, което няма да има нищо общо с досегашните, пише sportinglife.bg.

Катар 2022 е енигма. Той седи като „пришит“ дънките на футболната планета.

Ще е през ноември и декември, шампионът ще е ясен, докато украсявате коледната елха, първенствата ще спрат по средата на нищото, а мачовете ще са толкова близо един до друг, че можеш да идеш на два в един ден!

Държавата с 2,6 милиона души население, от които едва 330 000 са катарци, се готви за най-глобално значимото събитие. И за най-уникалното световно.

От средата на ноември до средата на декември 2022 г. турнирът разкъсва брутално европейския футболен календар на клубовете. Вместо лято, в което „светът става футбол“, имаме зимен Мондиал.

Но това е само началото.Там, където ще са битките на най-добрите, и накъдето ще гледат 2-3 милиарда чифта очи, сега има прашни пътища, строителни площадки и плантации с прясно засадени като в нищото дървета. Това е пустиня.

Футболът отива в пустинята.

Катар е много далеч от това да е готов с организация и инфраструктура. Да, твърди, че ще се справи. Но наскоро „New York Times“ отиде да види как върви подготовката и пусна притеснителни фотоси.

Да започнем от атласа на световното. Осемте стадиона, които ще приемат мачове от Катар 2022, са разположени на толкова малко пространство, че най-далечните два са на 144 километра. Нещо като София – Пловдив, да кажем. В 15 ч отиваш да гледаш Англия – Чехия на един стадион, в 20 ч си на другия за Бразилия – България (да си помечтаем, хайде стига сериозност!).

За сравнение, дистанцията в Русия между Калининград и Екатеринбург, двата най-отдалечени града с мачове, бе над 3000 километра!
Първенството ще бъде в пет града – Ар-Раян, Ал-Кор, Ал-Вакра, Доха и Лусаил. Е, да – Лусаил още не съществува. Да уточним и това.
Факт. Градът Лусаил, в който ще е 82-хилядното бижу „Lusail Iconic Stadium“ („Стадионът-Икона на Лусаил“), в момента се строи върху едно голо парче пустиня на север от Доха. А там ще са откриването и финалът!

В момента мястото е вероятно най-интензивно работещата строителна площадка в света.

Пътища, сгради, стадион, инфраструктура и разкопки. Хиляди пъплят, работата не спира и нощем. А ситуацията е особено напрегната и прилича малко на онези кадри със строежа на Звездата на смъртта от „Междузвездни войни“, защото в момента се строи и „Метросистемата на Доха“. Транспортната мрежа под земята, която ще обслужва световното.

Линиите на подземните влакове са с обща дължина от 163 километра и са между стадионите в петте града, както и със станции на ключови места из тях, които туристите е добре да видят. Изобщо – това ще е световно, на което си циркулираш от мач на мач в един ден, и то с метро. Не със самолет.

Световно по чехли.

Перлата на Катар – култовият и уникален в световен план залив на Доха, е една от станциите на метрото. Пътем, между два стадиона, турситът слиза да я види. Общо 85 спирки ще има мрежата.

Разбира се, такива динамични строежи, които вкарват подготовката за Световното в Катар в рамки тип „да преизпълним петилетката за две години“, не минават без жертви. Буквално. Дотук загиналите работници са близо 500. И това е неофициално. Условията на работа, изискванията и интензитетът, както и опасностите при такива екстремни като време строежи, са довели до тази цифра.

Един от протестните доклади бе оттеглен, след като комисия отиде и видя на място, че правителството в Катар полага усилия да улесни труда и живота на работниците. Бяха принудени, твърде сериозно е това да правиш световно първенство. Целият свят те следи под лупа.
В страната има около 2 милиона чужденци, като ежедневно стотици хиляди от тях са по обектите за Мондиала. Поправка – не ежедневно. Работата не спира и през нощта.

Силуетът на крайбрежието на Катар се променя всеки ден. Пустинята скоро ще изчезне, градът Лусаил ще се появи – нещо като Лас Вегас, който се появява като в приказка в Невада, за да се превърне в мигащо чудо.

„Тук нямаше нищо, пустош – казва Ясер ал Мула от организационния комитет пред в. „New York Times“. – Само с джипове можеше да се минава. Сега вече има нещо като път, както и отделни елементи от бъдещия град.“ 10 хиляди дървета са или ще бъдат засадени в и около Лусаил. Като ще е оазис, да е оазис!

Настилката за всеки от стадионите ще е различна, като изцяло е съобразена с архитектурата на арените. Както и с това колко дъжд се очаква в конкретните дни от конкретната година на точно това място (да, такива изследвания се правят!).

Изобщо, около всичко това, което се случва за Катар 2022, остава привкус на нещо изкуствено, твърде стерилно и до милиметър изчислено. Някакво пресметнато световно ще е, дано не е и предварително ясно като резултати!

Засега готов е само един стадион – „Калифа“ в Доха. Четири нови ще има до 2020-а, а още три – до януари 2022-ра.

Катар географски е разположен „на пъпа на света“ – достъпен е отвсякъде, казват местните. Да, но дали е точно така?

Високите летни температури преместиха Мондиала в зимните месеци, което премахна поне един от проблемите. Градусите ще са около 22-28, съвсем приемливо.

Целият проект, който е част (огромна част) от Националната инфруструктурна програма, струва вероятно около 80 милиарда долара. Само транспортната мрежа и Метрото ще са около 6-милиардна инвестиция.

Стадионите ще са шедьоври на архитектурата, или поне – това, което виждаме на скиците и дигиталните проектни фотографии, разпространявани от Катар.

Да предположим, че всичко ще е готово навреме. И остава един дребен проблем само…

ФИФА изисква 125 000 легла като капацитет, за да се поеме потокът фенове на едно Световно първенство. Катар в момента разполага с 30 000. И затова – строят се огромни хотели. Но не само. Круизни кораби в пристанищата на Доха, Лусаил (което се строи също) и Ал-Вакра ще приемат хиляди туристи.

Те ще са едно от най-странните явления на Мондиала – десетки, стотици плаващи хотели из Персийския залив, които ще са и от местата, където ще се продава алкохол.

А, да – това почти го забравихме. Мондиал 2022 ще е най-безалкохолният в историята, като бира и други напитки ще се пият в хотелите и на стадионите. Никъде другаде!

Забравете за английските фенове, снимани с по една, две или пет бири в ръцете по улиците. Такива гледки в Катар няма да има.

И изобщо – едно странно, смахнато първенство се задава след 4 години.

Чудесиите около Мондиал 2022 едва започват с факта, че шампионът ще е ясен не посред лято, а 7 дни преди Коледа.

Източник: sportinglife.bg