Камера на Живо от Центъра на Разлог

Световно кафене в Разлог! По масите сервират въпроси, вместо кафе

Младежи от ромския квартал на град Разлог по собствена инициатива  създадоха Доброволчески клуб, организирайки Световно кафене. Световно кафене е един интересен метод за дискутиране на важни въпроси. В него барманите сервират на масата важни въпроси вместо кафе. На това събитие имаше 4 маси, на всяка от които стоеше барман с въпрос. А младежите разделени на малки групи се редуваха на всяка от тях и изказваха мнение по различни въпроси.
Какво е доброволчество и как да променим към по-добро общността, в която живеем?
Какво прави доброволецът, къде можем да бъдем доброволци, какво можем да променим и как доброволчеството помага за изграждането на нас самите като личности, бяха някои от поставените въпроси.
Естествено продължение на събитието бе откриване на темата „Какви са проблемите на моята общност и как можем ние да помогнем за решаването им“.  Гимназистите наредиха като основни проблеми липсата на добра инфраструктура – неасфалтирани улици, липса на канализация на някои от тях, лоша хигиена, но като най-значим проблем те изтъкнаха пропуските в образованието. Единодушни бяха в мнението, че образованието е ключът към решаване на проблемите. На въпроса как те биха могли да помогнат за решаването на по-горе посочените проблеми се родиха множество идеи.
Най- осъществима бе идеята да организират ежеседмична занималня за по-малките ученици от тях, които се обучават в началните училища от 1 до 4 клас. Желаещите доброволци са  15 гимназисти, повечето от които са с отличен успех. Със своите знания до тук те ще помагат на по-малките да наваксат пропуските. Всеки доброволец ще има по едно дете, с което да работи. Занималните ще стартират на 1 ноември (сряда) в 13:30 ч. Датата не е избрана случайно, тъй като този ден свързваме с народните будители и стремежа към образование и книжовност. През останалото време занималните ще се провеждат само през уикендите, когато децата почиват и имат много домашни за писане.