Камера на Живо от Центъра на Разлог

Свещениците предупреждават: Тези неща не бива да се слагат на едно място с яйцата

Сега ще ви разкрием какво е правилно да поставите в кошницата за Великден и какво по-добре да не напуска къщата ви. Оказва се, че във вашата кошница трябва да има само 4 основни елемента.

Какво да поставите в кошницата за Великден

В кошницата можете да поставите хрян и сол. Хрянът символизира неразривна връзка със семейството,а солта – семейно благополучие. Свещта се счита за задължителен елемент на кошницата за Великден. Украсете кошницата с цветя, панделки и осветени върбови клони.

Великденска кошница

Свещениците не препоръчват употребата на алкохолни напитки , тъй като няма нищо общо с великия празник. В кошницата дори няма място за църковно вино. Също така не се препоръчва носенето на нож, пише Zanas.eu

Козунак

Великденска кошница

Това е задължителен атрибут на Великден. Той символизира възкресението и небесното царство

Яйца

Великденска кошница

Твърдо сварените яйца са символ на нов живот. Оказва се, че традицията на боядисване на яйца има много дълги корени. Когато Мария Магдалена отива при владетеля на Тиберий с новината за възкресението на Христос , тя носи яйце с нея като подарък. Но упоритият владетел отказал да повярва на това, което чува, той каза, че човек не може да се издигне от мъртвите, точно както бялото яйце не може да стане червено. Според легендата, след тези думи яйцето става ярко червено.
Млечни продукти

Великденска кошница

Те символизират чистотата на Божията отдаденост и любов към хората.

Месо

Великденска кошница

Исус Христос се идентифицира с жертвеното агне , което даде живота си за безсмъртието на човешката душа, затова и се яде агнешко.

Не забравяйте, че свещените продукти не трябва да се изхвърлят в боклука. Останалата част от храната се разпределя най-добре на роднини и нуждаещи се. И трохите от Великден трябва да се събират и хвърлят на птиците.

Източник TrafficNews.bg