Камера на Живо от Центъра на Разлог

Сензация: Откриха кораба на Одисей на дъното на Черно море

Корабът, който тази година бе открит на дъното на Черно море, е напълно идентичен с този на Одисей. Това разказа директорът на Центъра за подводна археология Калин Димитров на дискусия „Културно-историческото наследство на Черно море“, организирана от вестник Стандарт.

Плавателният съд е от V-ІV в. пр. н.е. и е много подобен на изобразения върху древна ваза кораб, с който Одисей е пътувал около Итака, за да чуе песента на сирените. „Дълго време се смяташе, че това изображение е плод на изображението на художника, но за първи път е открит реално корабокруширал кораб, който напомня забележително на него, каза Димитров.

Той разказа също, че в последните три години са разкрити 60 корабокрушения в Черно море като корабите са на дълбочина от 45 до 2000 метра. Сред тях има и няколко римски транспортни кораба, които досега също са били виждани само на изображения. Има и плавателен съд от късната античност, както и един от ІХ век в периода на цар Симеон. Открит е и двумачтов кораб от ХІІІ век, който археолозите кръстили „Корабът на Марко Поло“.

Предполага се, че неговият произход е от Генуа. Археолозите намерили и над 20 транспортни кораба от Османската епоха. Според Димитров това преосмисля представите за значението на морския транспорт в този период. Артефакти от всички тези открития могат да бъдат експонирани в изложба. Очаква се след създаването на Морски музей на остров Свети Кирик и Юлита, част от тях да бъдат изложени и там. Други много интересни находки са потопените праисторически селища от края на каменно-медната епоха, които са над 20 по цялото ни ЧерномориеТе започват още от Дуранкулак и стигат до Созопол, Ропотамо и Китен. Археолозите имат очаквания, че такива ще бъдат намерени и в района на Царево и Ахтопол, който все още не е разработен. Имат изключително голяма научна стойност и също могат да се превърнат в атракция за туристите чрез музейни експозиции, обясни Димитров. В Несебър пък са открити потопени крепостни стени, които след това са засипани от съоръжения, издигнати за укрепване на брега.

Стените са намерени още през 60-те години на миналия век, частично са проучени през 80-те, но най-активно се изследват от миналата година. В момента те се намират на 2 до 5 метра под морското ниво и могат да се превърнат в туристическа атракция чрез създаване на техен виртуален модел. Обмисля се също желаещите да имат възможност за водолазни посещения, за да ги разгледат отблизо, разказа археологът.

Източник: standartnews.com