Камера на Живо от Центъра на Разлог

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Прогнозата, която сме издали на 23 октомври е с оранжев код. Това означава валежи от 35 до 60 литра на квадратен метър. На 24 ноември сме потвърдили този код за Бургаско, въобще за този район не сме давали жълт код.

Това каза пред нова телевизия професор Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) по повод обвиненията на на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който упрекна родните метеорологични служби, че са дали жълт код преди бедственото положение и не са предупредили за предстоящите събития. Той бе катеторичен, че твърденията на заместника на Борисов в ГЕРБ са неверни.

“ Искат от нас да даваме прогнози, а 60% от хората в института получават минимална заплата, нямат никакви нови технически средства, не може да  ни сравняват със службата в САЩ. Ние предаваме по телефона данните, това е допотопно. В САЩ имат автоматични прибори ,които предават всеки момент какво се случва“, допълни професорът. Брънзов припомни ,че от 30 години не е обновяван техническия парк на института и се работи ,както през 1980 година.
Той съобщи, че сътрудниците ,които мерят валежите с мензура работят почасово и получават месечно по 40 лева. сътрудниците с висше образование стоят на минималната за страната заплата.

Източник bnews.bg