Камера на Живо от Центъра на Разлог

Скопие пламна, македонският президент зове за спокойствие след снощните бунтове (видео)

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие, след като протестиращи нахлуха в парламента в Скопие, предаде Асошиейтед прес. Той каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес и призова за „разумно и отговорно поведение“. „Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени“, заяви Иванов.

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем човека. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател. Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието. „Ние осъждаме нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи“, каза тя.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението „е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията“. Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. То изрази готовност да работи с Джафери, „за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония“.
Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова „политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка“.

Албанското външно министерство каза, че следи „изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство“. „Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи“, заяви министерството. Властите в Косово също изразиха тревога.

Източник TrafficNews.bg