Камера на Живо от Центъра на Разлог

Скочиха срещу обезщетения за магистрала „Струма” на смешни цени

amstrumaОбезщетенията за автомагистрала „Струма“ са в порядъка на смешни стотинки и са абсурдно ниски. По 14 ст. е оценен квадратният метър при отчуждаването на земи за магистрала „Струма”, оплакаха се собственици от Благоевград. Те са получили писма от Агенция „Пътна инфраструктура” във връзка с отчуждаването на имоти  и части от имоти в благоевградските села Мощанец, Покровник, Зелен дол, Церово.
Компенсациите са на цени в пъти по-ниски от пазарните. Например нива 3,5 дка е оценена на 248 лева. Публична тайна е обаче, че държавата излиза с ниските цени, знаейки, че те ще паднат в съда, но губещи се оказват хората, които не желаят да се занимават със съдилища.
Собственици на имоти, които са обжалвали решението на Министерски съвет заради ниски цени на имотите им за ЛОТ 1, са получили по- високи цени. Георги Попов е един тези собственици, според него обаче и тази цена е ниска. Той ще получи по 45 ст. на кв.м., а не по 15 ст. както била първоначалната цена, но и това според него е ниско заплащане.
Решението на Върховен административен съд не подлежи на обжалване. Не всички обаче  оспорват ниските цени, тъй като не разполагат с пари за адвокати.
Хората недоумяват как са оценявани имотите и защо един квадратен метър земя струва по-евтино от едно кафе. Собствениците са на мнение, че обявената цена за изкупуване на имотите от под 1 лв. на квадратен метър са силно занижени и крайно несправедливи.