Камера на Живо от Центъра на Разлог

Служители на ски писта в Банско на съд за смърт на скиор

Изправят на подсъдимата скамейка  Г. Попов и Л. Дурчов за извършено от тях престъпление.
Обвиняемите Попов и Дурчов били служители в „Юлен“ АД, на което дружество била предоставена концесия върху територията в Национален парк „Пирин“ за изграждане на „Ски – зона с център гр. Банско“. В нея била построена писта „Балканиада“.
Към 02.02.2014 г. обвиняемият Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“, а Дурчов – „Отговорник ски патрул“. На този ден и двамата били на работа.
Въпросното оръдие за сняг не било обезопасено и в съответствие с изискванията за експлоатация и поддръжка. Въпреки това, обвиняемите не спазили задълженията им по длъжностните характеристики и действащата нормативна уредба като не предприели каквито и да било действия за обезопасяването на оръдието за сняг, с което да не допуснат застрашаване на здравето на служителите и скиорите.
Около 10 ч. по ски писта „Балканиада“ се спускал А.А., който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът си ударил главата и гърба, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият А.А. починал.
Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна, предвид травматичните увреждания на мозъка и кръвозагубата, които се дължат на удари на тялото върху неподвижен твърд, тъп предмет.
Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти.
Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с предпазни мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст.
Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, обвиняемите Попов и Дурчов причинили смъртта на А.А.