Камера на Живо от Центъра на Разлог

Спасителите в Банско притеснени от подценяване на условията по пистите

Сезонът в Банско е в разгара си и по снежните писти е пълно с къде опитни, къде не толкова опитни скиори. И тази година местните представители на спасителната служба в Банско се изправят пред редица предизвикателства от различен характер.

По думите на планинския спасител Методи Банински най-често срещаният проблем е подценяването на ситуацията. Това е особено характерно за гърците, които не могат да карат ски, качват се горе на пистите и после спасителите трябва да намерят начин да ги свалят.

И въпреки че културата на каране на ски се променя към по-добро, все още много чужденци, най-вече гърци и македонци, не си правят застраховки, държат се арогантно и ругаят планинските спасители, споделя Банински.

Съгласно новата наредба всички писти в курорта са обозначени спрямо трудността им, но винаги има туристи, които не притежават умения на пистата и това рефлектира върху останалите и може да доведе до неприятни ситуации.

Един от големите проблеми през последните години е карането на шейни по пистите. Качването и карането на шейни е забранено, но има туристи които ги качват пеша, а след това създават опасности на пистата.

Затова в Банско се обмисля заделянето на отделни терени, предназначени за каране на шейни, както и терен специално за сноуборд.

Източник bansko.net