Камера на Живо от Центъра на Разлог

Спасители реагираха на фалшив сигнал от турист в Пирин, искал да му носят раницата

Спасителни екипи на ПСС са реагирали на фалшив сигнал от турист тази нощ в района на Пирин планина. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

От там уточниха, че през нощта е имало само един инцидент, като сигналът за него се е оказал фалшив. Когато спасителите се отзовали, подалият сигнала се е скрил.
От ПСС коментираха, че туристът е разкарал напразно спасителния екип, злоупотребявайки с това, че притежава планинска застрахова.

 

Сигналът от бил подаден около 20 ч, като по това време планинарят бил на Тевното езеро. Оплакал се, че има стара травма на крака и трудно върви, а раницата му тежала. Твърдял, че щом има планинска застраховка, трябва да му окажат помощ.

Въпреки че сигналът не бил за спешен инцидент, те тръгнали през нощта, зад го пресрещнат, защото той казал, че ще върви към хижа „Демяница“. Четирима спасители с носилка тръгнали през нощта, за да го пресрещнат. Вървели до около 1,30 ч, но никъде не го забелязали. Телефонът му пък бил изключен и нямало връзка с него.

„Това, че човек има планинска застраховка, не означава, че може да ни вика като носачи на багаж или пък, за да му осигуряваме превоз. Ако през това време друг има нужда от спешна помощ, какво правим?“, ядосват се спасителите.