Камера на Живо от Центъра на Разлог

Спасителната акция е прекратена! Боян Петров не беше открит

Последният полет над Шиша Пангма в търсене на българският алпинист Боян Петров приключи. Спасителната акция за изчезналия на 3 май алпинист е прекратена, съобщи от името на екипа му Кирил Петков.

Днес доброто време позволи в издирването под връх Шиша Пангма да се включи и хеликоптер.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“,  написа във „Фейсбук“ Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.
Така безпрецедентната спасителна акция, продължила седмица с участието на непалски хеликоптери, завърши. Нашият майстор алпинист не бе открит. Според шерпите и екипът на Боян е възможно той да е паднал в цепнатина по пътя към върха. Очаква се днес да излезе и официално становище на спасителните екипи на база събраните доказателства.

Ето и последния курс на хеликоптера над върха, станал последен дом на нашия Алпинист.

Източник TrafficNews.bg