Камера на Живо от Центъра на Разлог

Спират от движение колите със стари винетки

vinetkaКолите със стари винетки на предното стъкло ще бъдат временно спирани от движение. Това предвижда проект на нова наредба за реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура. Тя е пусната от регионалното министерство за обществено обсъждане.

Възможността колите със стари винетки да бъдат спирани от движение е предвидена с промени в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила от 22 декември 2015 г. С проекта на нова наредба обаче се уточнява, че колите ще бъдат спирани от движение от органите на МВР. В наредбата не е уточнено за колко време може да бъде спряна от движение колата, но вероятно е до отстраняване на нарушението. Затова, след като махнете старата си винетка, ще може да продължите по пътя. Освен това обаче законът предвижда и глоба от 300 лв. за шофиране на лека кола със стара винетка. Същите санкции – временно спиране от движение и глоба от 300 лв., се налагат и при шофиране без винетка.

Годишните винетки са със срок на валидност от 1 януари на текущата година до 31 януари на следващата година, пише още в новата наредба. В момента годишните винетки също ще важат до 31 януари 2017 г.

Източник BNews.bg