Камера на Живо от Центъра на Разлог

Старинна църква посреща християните от Белица на своя храмов празник днес

Старинната църква „Свети Димитър“ ще посрещне християните от Белица на своя храмов празник на 26 октомври. Допреди три години храмът беше в плачевно състояние. Църквата беше превърната в склад, в който бяха натрупани отпадъци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да възстановят храма, и той отново да отвори врати и приема миряни.

Заделени бяха пари от църковното настоятелство, събрани дарения и това даде възможност да се направи ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра.

На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети ремонтираният храм, който след ремонта е отново в автентичния си вид. „Празникът Св.“Димитър“ е повод едноименният храм в Белица да бъде посетен от десетки туристи, и много местни хора.
Тържествената света литургия започна в 07,30 часа в празничния ден, към обяд ще се раздаде осветения курбан. Агнетата за курбана са дарения на местни жители”, каза отец Николай Попов. Светата обител е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско. Затова в нея често идват гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Източник Радио Благоевград