Камера на Живо от Центъра на Разлог

Страшна отрова може да ни падне на главите в неделя

Военнослужещи специалисти по химическа защита са в готовност да реагират, ако на територията на страната ни паднат отломки от китайската космическа станция „Тянгун-1“. Това увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачаноя след заседание на съвета по сигурност към Министерски съвет.

Преди няколко месеца стана ясно, че изоставената станция, чието име в превод означава „Небесният дворец“, ще се сблъска със Земята в неделя до обяд, но точните координати и времето не могат да се изчислят. Оперативен щаб във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна ще проследява падането на „Тянгун-1“. В групата са включени астрономи, учени и военни специалисти. Според тях станцията пада със скорост 7,7 км/сек,ала тя ще се забави след навлизането в атмосферата. Когато това стане, може да предизвика огнен дъжд, като при разпадането е възможно отломките да паднат на територията на Испания, Франция, Италия, Черна гора, Сърбия, България и Македония, твърдят и други учени от света.
Опасност всъщност съществува, защото на борба си станцията носи силно токсични вещества, като едно от тях е химизин, наричан още хидразин.  Веществото е безцветно, течно като олио, с много силно реактивна база. Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнена на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори кома, обяснява в. „Телеграф“.

Източник marica.bg